GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil tulpen zonder kankerverwekkend gif

Brussel, 16 oktober 2008 - De Telegraaf van vandaag meldde dat Europese regelgeving over gewasbeschermingsmiddelen de Nederlandse tulpenteelt in gevaar brengt, naar aanleiding van een onderzoek van de universiteit Wageningen. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is juist blij met een aanscherping van de eisen waaraan deze middelen moeten voldoen.

Naar alle waarschijnlijkheid komt er een Europees verbod op middelen die kankerverwekkend zijn. Maar ook op middelen die veranderingen in het DNA kunnen veroorzaken, tot onvruchtbaarheid kunnen leiden of die het zenuwstelsel of immuunsysteem kunnen aantasten. Volgens GroenLinks is dat maar goed ook.

"Bestrijdingsmiddelen komen via het land terecht in het grondwater en dus in ons drinkwater. We moeten op dit punt ronduit kiezen voor onze gezondheid. De bescherming van mens en milieu gaat hier wat mij betreft boven economische belangen op de korte termijn", aldus Buitenweg.

Buitenweg is van mening dat een verbod op de meest schadelijke bestrijdingsmiddelen juist het onderzoek naar alternatieven moet stimuleren. "Toen asbest een aantal jaar geleden verboden werd, zijn we toch ook niet gestopt met het bouwen van huizen? Er zijn toen al snel alternatieven gevonden die niet schadelijk zijn. Dit moet ook gebeuren met gewasbeschermingsmiddelen."

Op dit moment is het zo dat agrariërs de gezonde alternatieven te weinig gebruiken omdat die vaak duurder zijn dan de conventionele, schadelijke bestrijdingsmiddelen. Dat wil GroenLinks juist omdraaien. Bijvoorbeeld door boeren te belonen voor het gebruik van onschadelijke gewasbeschermingsmiddelen.

Het Europarlement stemt in januari over de nieuwe regels voor de toelating van bestrijdingsmiddelen.