VVD


16-10-2008

Bonussen terughalen bij wanprestatie

Mark Rutte vindt dat de huidige kredietcrisis moet worden aangegrepen om het manke bonussysteem in de financiële sector te veranderen.

"Door de internationale kredietcrisis heeft iedereen de mond vol van verkeerde prikkels in de bonusstructuur. Laten we dan het ijzer smeden nu het heet is", aldus de VVD-fractievoorzitter.

Volgens Rutte - die net terug is van een bezoek aan New York - is in het financieel centrum van New York de onzekerheid nog voelbaar. "Niemand weet of het dieptepunt van de crisis al bereikt is. Iedereen is het er wel over eens dat de bonusstructuur van bankiers anders moet. Het gaat dan niet zozeer om de hoogte, maar om de vorm. Voor bankiers en beurshandelaren worden bonussen nu gekoppeld aan korte termijnprestaties. Dat werkt onverantwoorde speculatie in de hand met de bekende financiële zeepbel tot gevolg. De voorbeelden zijn inmiddels legio, van Nick Leeson tot en met de bizarre hypotheekluchtkastelen die nu boven water komen."

Rutte wil dat bonussen in de financiële sector gekoppeld worden aan lange termijnprestaties. "Op die manier creëren we meer rust en worden bankiers niet aangespoord tot onverantwoord gedrag." Daarnaast wil hij dat er een mogelijkheid komt om uitgekeerde bonussen terug te halen als de geleverde prestaties toch niet overeenkomen met de gestelde doelen. Het is noodzakelijk een andere bonusstructuur internationaal te regelen. Rutte: "Het heeft weinig zin om dit soort maatregelen alleen in Nederland te nemen. We zien dagelijks hoe internationaal vervlochten de financiële sector is. Nu in Europa en zelfs in Amerika de geesten rijp lijken voor een verandering van het systeem, is het aan het kabinet de bal in te koppen."

16 oktober 2008