Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koolhaas geeft Nederlands gezicht aan Europese reflectiegroep

16 okt 2008 | De Nederlandse architect Rem Koolhaas neemt zitting in de Europese reflectiegroep, die zich op verzoek van de Europese regeringsleiders zal buigen over de toekomst van Europa. Ontwerp voor de Chinese staatstelevisie CCTV door Rem Koolhaas en Ole Scheeren

'Om belangrijke uitdagingen voor de toekomst te kunnen identificeren en aan te geven hoe Europa daar effectief op kan inspelen, is visie nodig', aldus staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken). 'En dat is precies wat iemand als Koolhaas brengt.' De architect wordt wereldwijd geroemd om zijn vooruitstrevende ontwerpen.

De reflectiegroep, ook wel bekend als de 'raad van wijzen', heeft als taak na te denken over belangrijke uitdagingen waar Europa op de langere termijn mee te maken krijgt. Het gaat daarbij om onderwerpen als klimaatverandering, globalisering, internationale veiligheid, migratie, de modernisering van de Europese economie en het versterken van het concurrentievermogen van de EU.

De Europese regeringsleiders stemden donderdagochtend tijdens de Europese Top in met de voorgedragen kandidaten. De reflectiegroep komt onder leiding te staan van de Spaanse oud-premier Felipe Gonzalez en gaat in januari 2009 van start. De deelname van Koolhaas aan de reflectiegroep is op persoonlijke titel en niet als vertegenwoordiger van de Nederlandse staat.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl