Gemeente Teylingen


Is Teylingen veiliger geworden?

16 oktober 2008

PERSBERICHT 16 oktober 2008 - Het 1e jaarplan integrale veiligheid Teylingen is geëvalueerd. Is Teylingen veiliger geworden? Ja, de gemeente is op de goede weg, maar een deel van de genomen maatregelen en gemaakte afspraken om de veiligheid te verbeteren moeten zich op de langere termijn gaan bewijzen. Zoals de afspraken en maatregelen die zijn opgenomen in de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan Teylingen en het jeugdbeleid, waarbij voorlichting over het gebruik van drank en drugs een belangrijke plek inneemt.

Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan

Deze meter is op 1 april 2008 geïntroduceerd. In deze Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan zijn een aantal afspraken gemaakt tussen horecaondernemers, de politie en de gemeente.

Al deze afspraken hebben als doel de kwaliteit van het uitgaan te bevorderen en daarnaast de veiligheid in brede zin optimaal te dienen. In de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan is onder andere opgenomen dat een horecaondernemer verantwoordelijk is voor zijn gasten en dat dit ook geldt in een straal van 25 meter rondom zijn locatie. Daarnaast zijn er huisregels afgesproken die alle horecaondernemers op dezelfde wijze volgen. Volgens de politie heeft de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan zeker zin en is al te merken dat het rustiger is rondom de horecagelegenheden. De proef op de sluitingstijden loopt nog tot 31 maart 2009. Het geleidelijk vertrekken van de bezoekers werkt goed. Over het algemeen zijn de meeste horecagelegenheden om 03.00 uur gesloten.

Jeugdbeleid

Een nota over jeugdbeleid is in ontwikkeling. In deze nota wordt een hoofdstuk opgenomen over jeugd en veiligheid. Te denken valt aan hoe de jeugd veilig kan recreëren, maar ook de veiligheid van de burger als de jeugd op straat hangt en overlast veroorzaakt. Hierover worden afspraken gemaakt met de jeugd onder het motto `hangen mag, maar wel volgens de afgesproken regels. Ook is de gemeente bezig met uitbreiding van het jeugd- en jongerenwerk. De behoefte hieraan is gebleken uit het feit dat we in Teylingen te maken hebben met een aantal groepen hangjongeren die niet of slecht bereikbaar zijn. Omdat er regelmatig klachten van burgers binnenkomen over overlast die zij ervaren van jongeren op straat, is besloten het jongerenwerk uit te breiden om meer zicht te krijgen op deze groepen en contact met hen te krijgen. Op deze manier kan de gemeente samen met de jongeren naar oplossingen voor de problemen zoeken.

Gebruiksvergunningen

De gemeente is bezig met een inhaalslag op het gebied van gebruiksvergunningen. Bedrijven/panden/instanties die regelmatig meer dan vijftig personen herbergen hebben een gebruiksvergunning nodig om de brandveiligheid te garanderen.

Tot nu toe zijn 36 van de 64 gebruiksvergunningen verstrekt (57%). Voor de overige 43% zijn de nodige voorbereidingen getroffen zoals inspecties, rapportages en overleg met de exploitanten. De verwachting is dat in het komende jaar deze achterstand wordt weggewerkt.

Verkeersveiligheid

Tijdens de wijkavonden hebben inwoners meldingen gedaan over de verkeersonveilige situaties. Uit deze meldingen zijn acties gevloeid, zoals verkeerstellingen en snelheidsmetingen. Indien nodig zijn maatregelen genomen om verkeersonveilige situaties te verbeteren door bijvoorbeeld het plaatsen van een verkeersdrempel of wat vaker controleren op foutparkeren.

Op dit moment is een gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan in ontwikkeling. Het Verkeer- en Vervoersplan geeft onder andere aan hoe de verkeersveiligheid binnen Teylingen kan worden verbeterd.

Inbraken

In de afgelopen periode is het aantal inbraken in woningen gestegen, maar het aantal inbraken in auto's gezakt.

Nieuw jaarplan

De onderwerpen veilige woonomgeving, jeugd en veiligheid en fysieke veiligheid komen in het nieuwe jaarplan weer terug. Extra onderwerpen die in het nieuwe jaarplan staan, zijn bedrijvigheid en veiligheid en veiligheid op het water. Het nieuwe jaarplan geldt van september 2008 tot en met augustus 2009.

Zowel het volledige jaarplan Integrale Veiligheid 2008/2009 als de evaluatie van het Jaarplan 2007/2008 kunt u downloaden:

Jaarplan Integrale Veiligheid 2008/2009

Evaluatie jaarplan 2007/2008

Samen met u naar een veiligere leefomgeving

Veiligheid is geen zaak van politie en justitie alleen en ook niet het exclusieve domein van de overheid. Daarom werkt de gemeente samen met brandweer, GGD, justitie, (horeca)ondernemers, burgers, bedrijven en organisaties.

Leefbaarheid is ook afhankelijk van de inwoners zelf. U, als inwoner, kunt hieraan zelf meewerken, u kunt zelf initiatief nemen en zelf de handen uit de mouwen steken. De gemeente stimuleert initiatieven van buurtbewoners om de veiligheid en leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Heeft u een initiatief, neemt u dan contact met Karin Hoek, via 0252-783 300.

Snelheidscontrole - foto van Digital Reflexion Fotografie

Foto: Digital Reflexion Fotografie