PNO media


Hilversum, 16 oktober 2008

De kredietcrisis en uw pensioen en/of spaarloongeld bij PNO Media De media staat de laatste tijd bol van de berichten over de kredietcrisis en de financiële situatie van Nederlandse pensioenfondsen. Dit blijft ook bij de PNO-deelnemers niet onopgemerkt. PNO Media heeft de afgelopen dagen enkele verontruste reacties van deelnemers ontvangen over de gevolgen van de kredietcrisis voor PNO Media. Wat zijn nu eigenlijk de gevolgen van de kredietcrisis op uw pensioen en/of spaarloongeld?
GEVOLGEN VOOR DE SPAARLOONGELDEN
Pensioenfondsen vallen niet onder de `garantieregeling van DNB', dit geldt ook voor de PNO Spaarloonregeling. PNO Media garandeert echter alle geblokkeerde spaarsaldo's, de vrijgevallen saldo's en de daarover verschuldigde rente. De kredietcrisis heeft dus geen gevolgen voor de PNO Spaarloonregeling.
ROBUUST PENSIOENSTELSEL
Nederlandse pensioenfondsen kunnen tegen een stootje. Zoals De Nederlandsche Bank (DNB) op
8 oktober berichtte, via een persbericht, heeft ons land een robuust pensioenstelsel met pensioenfondsen die de afgelopen jaren de nodige buffers hebben opgebouwd. Er is landelijk zo'n 600 miljard in kas voor een jaarlijkse pensioenuitkering van ongeveer 20 miljard. BELEGGEN OP LANGE TERMIJN
Pensioenfondsen als PNO Media zijn langetermijnbeleggers die niet dagelijks hun beleid aanpassen op sterk wisselende dagkoersen. Net als bij bergbeklimmers heeft het weinig zin om bij iedere geklommen meter de hoogte te meten. Het langetermijnresultaat telt, overigens zonder blind te zijn voor wat er momenteel gebeurt. Er is natuurlijk wel degelijk wat aan de hand, maar er is geen reden voor paniek. Een financiële crisis van deze omvang is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw niet meer voorgekomen en heeft dan ook negatieve gevolgen voor de korte termijn.
GEVOLGEN VOOR DE WAARDE BELEGGINGSPORTEFEUILLE
De waarde van de beleggingsportefeuille is de afgelopen tijd behoorlijk gedaald. De strategie van PNO Media om risico's te verkleinen bewijst op dit moment zijn waarde en weet de schade te beperken. Dat neemt niet weg dat PNO Media wel last heeft van de algemene malaise op de beurzen. PNO Media houdt de dekkingsgraad (de verhouding tussen vermogen en verplichtingen) periodiek bij en komt op 23 oktober, evenals veel andere fondsen, met de cijfers over het derde kwartaal.
GEVOLGEN VOOR BESLUIT OVER TOESLAG (=INDEXATIE)
Het bestuur van Pensioenfonds PNO Media beslist ieder jaar in november of er per 1 januari van het volgende jaar toeslag kan worden verleend en met welk percentage. De koersontwikkelingen fluctueren nog steeds te hevig om tot een zorgvuldige besluitvorming te kunnen komen over de hoogte van de toeslag. Het is belangrijk de financiële markten tijd te geven om in stabieler vaarwater terecht te komen en te herstellen. Daarom heeft het bestuur, mede op advies van DNB, besloten om de datum waarop over de hoogte van de toeslagverlening beslist wordt uit te stellen naar een tijdstip later dit jaar. Door uitstel verwacht het bestuur een beter gefundeerd besluit te kunnen nemen over de hoogte van toeslagverlening per 1 januari 2009. CONCLUSIE
De kredietcrisis heeft geen gevolgen voor PNO Spaarloonregeling. Wel is door de gedaalde waarde van de beleggingsportefeuille de kans op toeslag (indexatie) per 1 januari 2009 aanzienlijk verminderd.
TOT SLOT
Heeft u vragen over dit bericht, stel deze dan schriftelijk aan Pensioenfonds PNO Media, afdeling Secretariaat, Postbus 1340, 1200 BH Hilversum of per e-mail aan secretariaat@pnomedia.nl. U ontvangt van ons zo spoedig mogelijk een reactie op uw vragen.