Gemeente Lisse

Programmabegroting 2009-2012 toont balans tussen willen en kunnen

Het college van Lisse presenteert op 6 november een sluitende programmabegroting 2009 2012 aan de gemeenteraad. De eerder aangekondigde extra ozb-verhoging is niet nodig om het ambitieniveau van de raad te halen. Willen en kunnen blijken ook zonder die verhoging in balans te zijn.

Het college heeft nadrukkelijk ingezet op het behalen van de gestelde doelen op elk beleidsterrein zonder een extra ozb-verhoging, aldus wethouder financiën Bas Brekelmans. Dat is gelukt door onder andere de eenmalige afschrijvingen in wegen opnieuw te verdelen en de bezuinigingsvoorstellen van de raad over te nemen. Daarnaast kon de gemeente een hogere algemene uitkering uit het gemeentefonds inboeken.

De programmabegroting is een financiële vertaling van de activiteiten die plaatsvinden om de ambities uit het coalitieprogramma Aan de slag te realiseren. Die activiteiten komen tot uitdrukking in de tien programma´s waarin de begroting is onderverdeeld, waaronder jeugd en onderwijs, dienstverlening, cultuur & sport, leefbaarheid, veiligheid en economie & toerisme.

Aandacht voor jeugd en gezinnen

In 2009 werkt Lisse aan het realiseren van een Centrum voor Jeugd en Gezin. Dit wordt een laagdrempelig punt waar ouders, jeugdigen en kinderen terechtkunnen met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. Zij kunnen er ook terecht voor hulp. Andere voornemens zijn onder meer het terugdringen van schooluitval en het bevorderen en vormgeven van jongerenparticipatie.

Verder verbeteren dienstverlening

De dienstverlening aan inwoners, bedrijven, verenigingen en instellingen kan niet genoeg aandacht krijgen. Daarom heeft het verder verbeteren ervan ook in 2009 prioriteit. Met name het uitbouwen van het klantcontactcentrum, het eerste aanspreekpunt bij de gemeente, staat centraal. Van alle vragen die fysiek, telefonisch of elektronisch binnenkomen, moet het klantcontactcentrum er zoveel mogelijk kunnen beantwoorden. Daarbij is het noodzakelijk dat alle medewerkers dezelfde, juiste, informatie voor handen hebben. De informatie moet daarom gestroomlijnd worden en uit één bron komen.

Een sportieve en culturele impuls

Eerder inventariseerde de gemeente al wat er nodig is op het gebied van sport- en culturele accommodaties, zoals de vervanging van sporthal Meerzicht en het zwembad. In 2009 staat de uitvoering van dit beleid gepland en wordt duidelijk wat de financiële gevolgen zijn. Aandacht is er ook voor het vernieuwen van cultureel centrum ´t Poelhuys.

Buurt en buurtbewoner centraal

Het beleid, buurtgericht werken, is er al. Nu moet er nog meer samenhang komen tussen de fysieke en sociale componenten ervan. Buurt en buurtbewoner staan daarbij centraal. Het buurtgericht werken is er om de leefbaarheid in Lisse te vergroten en om bewoners meer bij elkaar te betrekken. Lisse moet een dorp zijn waar het prettig wonen is.

Veiligheid voor alles

De rampenbestrijdingsorganisatie wordt geoptimaliseerd in intergemeentelijk verband. Daarnaast wordt het integraal veiligheidsbeleid verder uitgewerkt. De veiligheidsmonitor en veiligheidsbarometer zijn meetinstrumenten die de effecten hiervan zichtbaar moeten maken. Mede om de veiligheid in Lisse te bevorderen, gaan gemeentelijk opsporingsambtenaren de regels die er zijn handhaven.

Behoud van het bloembollencomplex

Het bloembollencomplex is een belangrijk component van de Lissese economie. De gemeente Lisse maakt daarom financiële ruimte voor het behoud van de bloembollenproductie. Verder wil ze de bedrijfsmatige ontwikkelingen op het gebied van handel, dienstverlening, kennis en onderzoek ondersteunen.
Ook het stimuleren van het toerisme in en naar Lisse hangt nauw samen met de bollencultuur. Zo zet Lisse in op meer toeristische activiteiten bij de Keukenhof. Verder moeten er meer wandel- en fietsroutes komen die bollentoeristen en verblijfstoeristen aan de kust naar Lisse trekken.

De raadsvergadering waarin de programmabegroting wordt behandeld vindt plaats op donderdag 6 november om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. De vergadering is openbaar.

Laatst gewijzigd op: 7-10-2008 11:39