Nederlands Kanker Instituut



* EMBO-lidmaatschap voor Daniel Peeper en Bas van Steensel

EMBO-lidmaatschap voor Daniel Peeper en Bas van Steensel

16-10-2008

De European Molecular Biology Organization (EMBO) heeft 59 onderzoekers van binnen en buiten Europa erkend voor hun bewezen excellentie in onderzoek. Daniel Peeper en Bas van Steensel, allebei staflid van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL), zijn twee van deze vooraanstaande onderzoekers. Het door hen verkregen lidmaatschap van EMBO geldt als levenslange eer. Nieuwe leden worden jaarlijks genomineerd en verkozen door de leden van de organisatie.

Prof. Daniel Peeper en dr. Bas van Steensel leiden hun eigen onderzoeksgroep in respectievelijk de divisie Moleculaire Genetica en de divisie Genregulatie van het NKI-AVL. Het onderzoek van Peepers laboratorium richt zich op het ontrafelen van mechanismen die voorkomen dat gezonde cellen veranderen in kankercellen. Ook is hij op zoek naar genen die ervoor zorgen dat een tumorcel zal uitzaaien. Hierbij maakt zijn groep gebruik van onder andere functionele genomica. Van Steensel is geïnteresseerd in de manier waarop chromatine-regulerende eiwitten genexpressie controleren. Zijn onderzoeksgroep ontwerpt nieuwe genoombrede technologieën en analytische methoden en past deze toe om de interactie van regulerende eiwitten met genen te bestuderen.

EMBO-lidmaatschap

Van de 51 onderzoekers die als nieuw EMBO-lid zijn verkozen komen er vier uit Nederland. Acht onderzoekers komen uit Australië, Singapore en de Verenigde Staten. Zij zijn benoemd tot geassocieerde leden. Het totaal aantal leden van EMBO komt met de nieuw verkozen leden op 1360. Ze vertegenwoordigen een groep excellente onderzoekers uit alle richtingen van de moleculaire levenswetenschappen, waaronder ontwikkelingsbiologie, genomica, moleculaire geneeskunde, neurowetenschappen, biologie van planten en systeembiologie. Van de EMBO-leden hebben er 48 de Nobelprijs gekregen en ontvingen vele anderen prestigieuze internationale prijzen en benoemingen.

16-10-2008 | Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis