GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

16 oktober 2008

Na protest van GAIA: Geen foie gras op "Quinzaine française" op Antwerpse Groenplaats

In het typische Elzasser dorpje waarin de Antwerpse Groenplaats dit weekend omgetoverd wordt, zal er geen foie gras te vinden zijn. Na protest van de dierenrechtenorganisatie GAIA besliste de verantwoordelijke van de foie gras-stand niet deel te nemen aan het evenement. De promotieverantwoordelijke van het evenement besliste ook elk spoor van foie gras in de keukenrecepten en op de restaurantkaart te schrappen, zo liet de Antwerpse schepen voor Dierenwelzijn Luc Bungeneers weten aan GAIA.

GAIA blaast haar geplande acties voor dit weekend af. "In Antwerpen, dat er onder impuls van schepen voor dierenwelzijn Bungeneers prat op gaat veel belang te hechten aan het dierenwelzijn, promotie komen maken voor een zogenaamde delicatesse dat het product is van veel dierenleed, kan voor ons niet door de beugel," zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Voor foie gras worden eenden en ganzen onder dwang vetgemest. Daarvoor worden vooral eenden gemarteld: de dieren worden 12 dagen opgesloten en in een kooi van 30 cm x 30 cm vastgehouden. Ze worden pneumatisch onder dwang gevoederd met vette maïs tot hun lever tot 10 keer groter is geworden dan normaal. Dan worden ze geslacht, net voordat ze aan deze mishandeling bezwijken. Tussen 2 à 4 % sterft voortijdig.

"Foie gras is de zieke lever van een gemartelde eend of gans", beklemtoont Michel Vandenbosch. "We zijn dan ook tevreden dat we de steun kregen van dierenwelzijnsschepen Bungeneers om de organisator van de Quinzaine Française tot betere inzichten te brengen."

> Meer over onze campagne tegen foie gras