Voedingcentrum


Op weg naar een minder gezouten tijdperk

We krijgen onbewust veel meer zout binnen dan goed voor ons is. Dit komt grotendeels door het hoge zoutgehalte in industrieel bereide of bewerkte voedingsmiddelen, zoals pizza, brood of pastasaus. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft onlangs in kaart gebracht wat de zoutgehaltes zijn van diverse voedingsmiddelen over de periode 2004 tot en met 2007. Zo blijkt de ene soep vijfmaal zoveel zout te bevatten dan de andere soep. Het is daarom belangrijk dat je producten op basis van hun zoutgehalte met elkaar vergelijkt.

Van te veel keukenzout (natrium) krijg je een hoge bloeddruk. Het risico op hart- en vaatziekten is dan groter. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram zout per dag. Wij krijgen gemiddeld 9 gram binnen, waarvan 25% uit het zoutvaatje komt. De rest zit al in ons eten en drinken. In de nieuwe Voedingsnota staat dat fabrikanten het zoutgehalte met 30% moeten verlagen, zodat we minder zout binnenkrijgen en wennen aan een minder zoute smaak. Het doel is dat we in 2011 niet meer dan 6 gram zout per dag binnenkrijgen.

Er zijn verschillende soorten zouten, waarvan keukenzout de bekendste en meest gebruikte is. Eén gram keukenzout bevat 400 mg natrium. Een tekort aan natrium komt eigenlijk niet voor, omdat er meer dan genoeg zout in ons voedsel zit. Waar onze aandacht naar uit moet gaan is: minder zout eten!

Let op âverborgenâ zout, dus lees het etiket

Het rapport van het VWA laat zien dat er grote verschillen zijn in het zoutgehalte tussen bijvoorbeeld soepen of een fastfoodmaaltijd en een kant-en-klaarmaaltijd uit de supermarkt. Lees daarom de etiketten en vergelijk het zoutgehalte. Op de verpakking staat zout vermeld als natrium. Wees in dat geval alert, want 1 gram natrium = 2,5 gram keukenzout. Zo kom je er snel achter dat kant-en-klaarmaaltijden, vleeswaren, sauzen en chips veel zout bevatten. Maar ook in zilveruitjes en tapenade zit veel zout.

Laat het zoutvaatje zoveel mogelijk staan

Probeer in plaats van zout andere smaakmakers zoals verse kruiden en knoflook. Pas op met zoute smaakmakers, zoals bouillonblokjes, maggi, ketjap en kruidenzout. Zeezout is ook niet âbeterâ dan keukenzout.

Maak gebruik van de keuzetabel

Kies vaker producten uit de categorie âbij voorkeurâ of âmiddenwegâ, want voor deze indeling let het Voedingscentrum onder meer op het zoutgehalte. Lees meerâ¦

Zie ook

* Zout (natrium) en kalium

* Minder zout

* Hart- en vaatziekten

* Rapport VWA âZoutgehalte van diverse levensmiddelen op de Nederlands markt (2004-2007)â (zie onderaan)