Gemeente Rotterdam

B en W berichten 2008 - 40

Collegevergadering van 14 oktober

Burgemeester


* (14-10) Het College van B en W stelt de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor de genodigden van Stichting WorkMate op maandag 20 oktober van 18.30 tot 21.00 uur. De burgemeester treedt op als gastheer. Stichting WorkMate is de tussenschakel tussen maatschappelijke organisaties, werkgevers en werknemers in Rotterdam met als doel zoveel mogelijk werknemers aan goede doelprojecten te koppelen.


* (14-10) Het College van B en W stelt de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor een bijeenkomst van de top-350 leidinggevenden van het Concern Rotterdam op donderdag 16 oktober van 15.15 tot 18.15 uur. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van het concernbrede cultuurprogramma: 'De Rotterdamse aanpak is vakwerk'.


* (14-10) Het College van B en W stelt de Burgerzaal van het Stadhuis en kamer 113 beschikbaar voor het diner ten bate van de Stichting Rotterdam- Maaskantprijs voor Jonge Architecten op vrijdag 17 oktober van 17.30 tot 19.00 uur. De burgemeester treedt op als gastheer en reikt de 14e Rotterdam- Maaskantprijs uit.


* (14-10) Het College van B en W stelt de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar op donderdag 6 november van 10.00 tot 15.00 uur voor een symposium van de Vereniging de Topografisch- historische atlas. Het thema van het symposium dit jaar is: 'Het beeld als bron: misleiding en bedrog?'. De VTHA, de beroepsorganisatie voor beheerders van beelddocumenten bestaat 50 jaar. Naar aanleiding van dit jubileum wordt dit symposium, in samenwerking met het Meertens Instituut en de Werkgroep Visuele Cultuur, georganiseerd. De burgemeester treedt op als gastheer.


* (14-10) Het College van B en W heeft besloten op vrijdag 31 oktober van 9.00 tot 15.30 uur een ontvangst aan te bieden aan de leden van de International Advisory Board (IAB) op het Stadhuis. De burgemeester treedt hierbij op als gastheer. De IAB is het internationaal adviesorgaan van het College B en W. De leden zijn voormalig regeringsleiders, CEO's en academici uit meer dan tien landen en komen eenmaal per jaar bijeen. De IAB komt onder voorzitterschap van de heer Ruud Lubbers voor de vijfde keer bijeen.
* (14-10) Het College van B en W heeft op dinsdag 14 oktober het voorstel vastgesteld ter afdoening van motie 14 van mevrouw Verwijs, 'Perspectief voor alle Rotterdammers'. In deze motie wordt het College verzocht een plan te presenteren waarin een integrale benadering voor de collegedoelstellingen wordt uitgewerkt. De motie is ingediend bij de bespreking van de Kaderbrief op 12 juli 2007.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte


* (14-10) Het College van B en W heeft besloten lid te worden van de vereniging Regionaal Samenwerkingsverband Water-Stad-Land die op 14 mei 2008 is opgericht. Het doel van de vereniging is de mogelijkheden voor toeristisch en recreatief gebruik van het Rijn-Schiekanaal te verbeteren. Dit kan door een kennisnetwerk tussen de leden te vormen, in het bijzonder met de gemeenten die aan de vaarroute liggen. Daarnaast ondersteunt de vereniging de leden bij het opstellen van beleid, het realiseren van concrete fysieke projecten en bij het leggen en onderhouden van contacten met andere organisaties, bedrijven en burgers. De jaarlijkse kosten van het lidmaatschap bedragen circa ¤ 15.000, -.


* (14-10) Het College van B en W heeft een brief van het presidium over de begroting van de kostenplaats Raad beantwoord. In de begroting van de kostenplaats Raad is een budgetuitbreiding opgenomen voor de uitwerking van de topkaderregelingen bij de Griffie, de Rekenkamer Rotterdam en de Ombudsman. De topkaderregeling staat topfunctionarissen toe om hun contract om te zetten van 36 uur naar 40 uur en een leaseauto te nemen. Deze budgetuitbreiding is nog niet opgenomen in de Concernbegroting 2009, maar wordt betrokken bij de eerste bestuursrapportage 2009.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening


* (14-10) Het College van B en W heeft besloten de 19e uitwerking van de 'bestemming woondoeleinden' en het onteigeningsplan voor de uitvoering van het bestemmingsplan Nesselande ter inzage te leggen. Het ontwerpraadsvoorstel en het ontwerpraadsbesluit zijn hierbij inbegrepen. De onteigening vindt plaats om woningen, tuinen, groenvoorzieningen, voetpaden en trottoirs, parkeervoorzieningen, wegen en water te realiseren.


* (14-10) Het College van B en W laat een nieuw bestemmingsplan opstellen voor Kleinpolder West. Het plangebied omvat het westelijk deel van de wijk Kleinpolder in Overschie. Het gebied wordt begrensd door de 2e Hogenbanweg, het midden van de rijksweg A13, het Schiekanaal en de Delfshavense Schie. Het bestaande karakter van de wijk blijft in het plan zoveel mogelijk hetzelfde. Nieuwe ontwikkelingen die in het plan worden opgenomen zijn: de Maranathakerk aan de Burgemeester De Josselin de Jonglaan en het winkelcentrum aan de Burgermeester Baumannlaan. Ook de ontwikkelingen van de flats aan de Blijvenburgstraat en de Van Noortwijckstraat tot een woon-zorgcomplex en een kleine woningbouwontwikkeling aan de Hoornsingel worden in het plan opgenomen. Het braakliggende terrein aan de Burgemeester De Josselin de Jonglaan wordt in plan aangemerkt voor groen, water, ruime eengezinswoningen en mogelijk ook kantoren. Tenslotte is het wenselijk om het benzinestation aan de Baanweg 10 op orde te brengen. Het woon-zorgcomplex en de ontwikkelingen voor het braakliggende terrein en het benzinestation zijn nog niet concreet. Wanneer deze ontwikkelingen wel concreet worden tijdens het opstellen van het bestemmingsplan, dan worden zij hierin opgenomen.


* (14-10) Het College van B en W laat een nieuw bestemmingsplan opstellen voor Kleinpolder Oost. Het plangebied omvat het oostelijk deel van de wijk Kleinpolder in Overschie. Het gebied wordt begrensd door de Kedichemstraat, de Rotterdamse Schie, het Schiekanaal en het midden van de rijksweg A13. Het bestaande karakter van de wijk blijft in het plan zoveel mogelijk hetzelfde. Het plan bevat één nieuwe ontwikkeling. Deze ontwikkeling houdt een groenvoorziening en eengezinswoningen in aan de Abtsweg.


* (14-10) Het College van B en W heeft de aanvragen om planschadevergoeding van de eigenaren/bewoners van de panden aan de Noorder Kerkedijk afgewezen. De bezwaren waren gericht op de verleende bouwvergunning/vrijstelling van het appartementencomplex De Adriaan.


* (14-10) Het College van B en W heeft besloten de naar voren gebrachte zienswijzen tegen het verzoek om vrijstelling voor het oprichten van een complex van kantoren, woningen en een hotel aan de Wilhelminakade ongegrond te verklaren. Daarnaast heeft het college besloten, na afgifte van de verklaring van geen bezwaar, vrijstelling van het bestemmingsplan 'De Kop van Zuid' te verlenen.


* (14-10) Het college heeft de bezwaren tegen een bouwvergunning tweede fase voor het oprichten van een gebouw aan de Mauritsweg 1, 2, 3, 4, 5, 19 en 21 niet gegrond verklaard en het bestreden besluit gehandhaafd.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang.


* (14-10) Het college van B en W stuurt de Wmo Voortgangsrapportage 2007 naar de gemeenteraad. In het Voortschrijdend Meerjarenplan Wmo Rotterdam 2008-2010 'Meedoen en erbij blijven' is opgenomen dat jaarlijks een voortgangsrapportage aan de raad wordt voorgelegd. Met deze voortgangsrapportage wordt ook de stand van zaken per 1 januari 2008 met uitloop tot april 2008 en de Quick Scan Burgerparticipatie 'Het begin van de Rotterdamse aanpak toegestuurd'. De quick scan geeft een overzicht van best practices van burgerinitiatieven en -participatie en is gebruikt bij het gebiedsgericht inzetten van gemeentelijke burgerparticipatie-instrumenten, zoals het project RotterdamIdee.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grote Stedenbeleid.


* (14-10) Het College B en W gaat de Re- integratieverordening 2009 voorleggen aan de Gemeenteraad. De nieuwe Re- integratieverordening is versimpeld en geactualiseerd. Zo wordt duidelijk met welke voorzieningen Rotterdamse werklozen ondersteund worden om aan het werk te gaan. Er zijn verschillende voorzieningen voor deze groep mensen zoals: arbeidsbemiddeling en participatieplaatsen. Een nieuw element in de Re- integratieverordening zijn de stagevergoedingen. Om deze vergoedingen voor de laatste maanden van 2008 mogelijk te maken is er een wijziging in de huidige Re-integratieverordening noodzakelijk. Het voorstel van deze wijziging wordt door het College ook voorgelegd aan de Gemeenteraad.

Wethouder Economie, Haven en Milieu.


* (7-10) Het College van B en W heeft het Uitvoeringsprogramma 2007-2015 ten aanzien van de aanvraag Nota Ruimtebudget voor de periode tot 2015 vastgesteld. Daarnaast heeft het College het Businessplan Rotterdam Climate Campus vastgesteld. De aanvraag Nota Ruimtebudget en het businessplan zijn afgelopen dinsdag 14 oktober overhandigd door de wethouder van Economie, Haven en Milieu aan Minister Cramer (VROM).

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie.


* (14-10) Het College van B en W heeft het bezwaar tegen het invoeren van betaald parkeren in de straten Burgemeester Oudlaan, Groene Wetering, Lairesseland en Laan van Woudestein niet ontvankelijk verklaard en het bestreden besluit gehandhaafd


* (14-10) Het College van B en W heeft de bezwaren tegen twee ontslagbesluiten ongegrond verklaard en de bestreden besluiten gehandhaafd.


* (14-10) Het College van B en W heeft op basis van een taakanalyse besloten het Ingenieursbureau van de dienst Gemeentewerken te behouden. Het Ingenieursbureau adviseert het bestuur en de diensten pro-actief, adequaat en objectief over de ruimtelijke, technische, contractuele en bouwkosten gerelateerde risico's in de realisatie van openbare werken. Daarnaast regisseert en organiseert het bureau de bouwtechnische realisatie en risicobeheersing van werken in de openbare ruimte. In het gewijzigde profiel van het ingenieursbureau staat dat de onderscheidende engineering, adviesvaardigheden en projectsturing worden opgewaardeerd en de overige engineering wordt gereduceerd. De afbouw van engineeringscapaciteit bereikt het bureau door de inhuur van personeel te verminderen. De kennis en competenties van het bureau worden aangepast aan dit gewijzigde profiel. Het college informeert de raad hierover.


* (14-10) Het College van B en W heeft de heer mr. G.B. Raaphorst (Seppe) per 1 november 2008 benoemd als directeur Maatschappelijke Ontwikkeling van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Schriftelijke vragen


* V.H. Reijkersz (Leefbaar Rotterdam) over armoedeval.