Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA wil onderzoek dreigend verlies tegoeden Noord-Holland

De fractie van PvdA in Provinciale Staten van Noord-Holland wil een onafhankelijk onderzoek naar het dreigende verlies van 78 miljoen euro op rekeningen bij IJslandse en Amerikaanse banken. Doel van dit onderzoek is om te kijken of nationale en provinciale regelgeving goed is toegepast en welke informatie beschikbaar was en is ingewonnen over de risico's die de provincie liep door het geld op depositorekeningen bij de betreffende banken te plaatsen.

De provincie heeft circa 600 miljoen euro aan tijdelijk beschikbare middelen (zogenaamd kasgeld) uitstaan in kortlopende deposito's. Dit is verdeeld over 14 banken in binnen- en buitenland. Door de kredietcrisis zijn twee van deze banken (Landsbanki en Lehman Brothers Bankhaus AG) in de problemen gekomen. Zij beheerden in totaal 98 miljoen euro van de provincie. 20 miljoen euro valt onder de Duitse garantieregeling, het terugkrijgen van de overige 78 miljoen euro is op dit moment onzeker.

PvdA-fractievoorzitter Tjeerd Talsma: "De PvdA is geschrokken van het enorme bedrag dat de provincie erbij in dreigt te schieten als gevolg van de kredietcrisis. Wij vinden dat alles op alles gezet moet worden om het geld terug te krijgen. Wij steunen het College van Gedeputeerde Staten volop in acties die dit moeten bewerkstelligen. Het is goed dat Noord-Holland daarbij samenwerking zoekt met andere getroffen overheden en het kabinet. Maar daarnaast is het ook de taak van Provinciale Staten om het College te controleren, verantwoording te vragen en verantwoording af te leggen. Daarom willen wij een onafhankelijk onderzoek, om zo te kunnen beoordelen of er zaken fout zijn gelopen en wat voor lessen wij kunnen leren voor de toekomst".

Het onderzoek moet volgens de PvdA niet alleen bekijken of er dingen fout zijn gegaan, maar ook adviseren over aanpassing van bestaande regels. Talsma: "Het lijkt erop dat de provincie volgens de regels heeft gehandeld. Desondanks dreigen er vele miljoenen euro's gemeenschapsgeld verloren te gaan. Het is dan ook noodzakelijk om te kijken of die regels moeten worden aangepast. Al voor deze kredietcrisis was er het voornemen om de financiële beheersregels van de provincie (het treasurybeleid) te actualiseren. Daar is nu extra noodzaak voor. De PvdA wil dat het onderzoek adviseert over mogelijke aanpassingen in het beleid".

De provincie heeft al haar tegoeden naar Nederland gehaald, om verdere risico's op verlies te voorkomen. Daarmee handelt de provincie strikt genomen in strijd met haar eigen regels, die stellen dat per bank niet meer dan 100 miljoen euro mag worden ondergebracht om zo de risico's te spreiden. Talsma: "Gezien de bijzondere omstandigheden heeft de PvdA hier geen bezwaar tegen, maar het toont extra duidelijk aan dat spoedige wijziging van de financiële regels noodzakelijk is".


*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor redacties:



Provincie Noord-Holland