Ingezonden persbericht

Persbericht

On The Move - Migratie in Europa
Screeners nu op te vragen bij mvsp publiciteit

Vijf bijzondere films, waaronder twee Nederlandse producties,
over alle facetten van migratie
vanaf 16 oktober te zien in de filmtheaters - met debat na afloop

Www.onthemovefilms.nl

Vanaf 16 oktober zal het programma ON THE MOVE met vijf films, waarin migratie een grote rol speelt, een tour maken langs de filmtheaters. Films, waarin de zoektocht naar een beter bestaan en de cultuurschok die dat teweeg kan brengen, centraal staan. Vijf prachtige, unieke filmdocumentaires met een verrassende en soms ook schrijnende kijk op de wereld van migranten. Het betreft de Nederlandse films SALAH, AN AFRICAN TOUBAB? van Margriet Jansen (in première tijdens het NFF), CHICAGOBLOK - Verhalen uit de lift van Ingeborg Jansen, en de internationale producties WELCOME EUROPA van Bruno Ulmer, ALL WHITE IN BARKING van Marc Isaacs en LICU'S HOLIDAYS van Vittorio Moroni.

Met dit programma hoopt Cinema Delicatessen een bijdrage te leveren aan de kijk op migratie. De films uit ON THE MOVE worden vertoond in Amsterdam (Kriterion), Utrecht ('t Hoogt), Den Haag (Filmhuis Den Haag), Arnhem (Focus Filmtheater), Apeldoorn (Gigant), Nijmegen (LUX), 's Hertogenbosch (Verkadefabriek), Tilburg (Foyer) en Zwolle (Fraterhuis).
In verschillende filmtheaters vindt aansluitend aan de vertoning een debat plaats.
Het volledige programma is te zien op www.onthemovefilms.nl

Persvoorstelling
7 oktober 10.30 uur vindt een persvoorstelling plaats van de film WELCOME EUROPA in Het Ketelhuis, Westergasfabriek, Pazzanistraat 4, Amsterdam.

SALAH, AN AFRICAN TOUBAB?
Te zien tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht
Maandag 29 september 19:30u Hoogt 1 (première)
Dinsdag 30 september 11:45u Movies 1 - Woensdag 1 oktober 20:00u Hoogt 2.
De in Mali wonende Salah Salahina Sounfountera is toeristengids in zijn thuisland. Zijn ambitie is om een bedrijf op te bouwen. Door zijn afwijkende opvattingen botst hij met de heersende normen en waarden in zijn land. Hij is fel gekant tegen vaste tradities waarin mensen afhankelijk zouden kunnen zijn van anderen, zonder dat zij in hun eigen levensonderhoud voorzien. Salah wordt door zijn vrouw, zijn vrienden en zijn familie gezien als een toubab, een man met het gedrag en het karakter van een blanke. Om niet buiten de groep te vallen, moet Salah zich conformeren aan de heersende opvattingen, maar dat doet hij niet van harte.

regie MARGRIET JANSEN - camera JACKO VAN 'T HOF - muziek JAN CREMERS, PETER NIEUWERF - montage CYRILLE MONTULET - productie METROPOLISFILM - Nederland, 2008, 70 minuten - kijkwijzer alle leeftijden

CHICAGOBLOK - Verhalen uit de lift
Te zien tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht
Zaterdag 27 september 14:00u Rembrandt 3
Zondag 28 september 11:45u Louis Harlooper Complex 3
Donderdag 2 oktober 11:45u Movies 1
Op de linkeroever van de Schelde staat een flatgebouw dat boven z'n omgeving uittorent. Antwerpenaren hebben deze flat de bijnaam 'Chicagoblok' gegeven en zien het als een plek om te mijden. In dit gebouw wonen armlastige Belgen en immigranten samen, meer dan 35 nationaliteiten bevolken de 26 verdiepingen. In deze betonnen bijenkorf staat een camera in de lift, waar bewoners voor de lens passeren. Met sommige bewoners gaat de camera mee en vertelt hun verhaal: grote en kleine verhalen die de omgeving ontstijgen.

regie/camera INGEBORG JANSEN - geluid CARLA VAN DER MEIJS, BENNY JANSEN, MARC SCHMIDT, MARIA MOK - montage INGEBORG JANSEN - productie HOLLAND HARBOUR - Nederland, 2008, 65 minuten - kijkwijzer alle leeftijden

WELCOME EUROPA
Selectie IDFA 2006 - Officiële selectie Sundance 2006.
Deze film volgt een aantal jonge immigranten uit onder andere Marokko en Roemenië in hun zoektocht naar werk en een beter leven in Europa. Het leven in Europa is echter niet zo rooskleurig als ze zich van tevoren voorstelden. Hun slechte financiële positie noodzaakt hen op straat en in auto's slapen. Bovendien krijgen ze met politie en discriminatie te maken. De mannen zijn soms genoodzaakt zich te prostitueren om te kunnen overleven. Voor hen valt dit moeilijk te rijmen met hun opvoeding en religie. Door de persoonlijke, intieme benadering van filmmaker Bruno Ulmer, wordt het gevoel van heimwee en vernedering bijna voelbaar.

regie BRUNO ULMER - geluid FREDERIC BOUVIER - editor FLORENT MANGEOT - productie SON ET LUMIERE, ARTE France
muziek FABIEN BOURDIER - speelduur 90' - kijkwijzer 6 jaar, angst, grof taalgebruik

ALL WHITE IN BARKING
Selectie IDFA 2007 - Joris Ivens Competitie.
"Men is wat men eet", luidt een gezegde en in de Londense wijk Barking eet niet iedereen hetzelfde. Niet meer, in elk geval. De grootschalige toestroom van immigranten, die er andere voedingsgewoonten op nahouden, worden door sommige oudere bewoners met argusogen gadegeslagen. In een observerende stijl toont Marc Isaacs de worsteling van een aantal oer-Britse bewoners met de immigratiegolf. Hij treedt de geportretteerden zonder vooroordelen tegemoet, ook als ze de gradatie van 'blackness' bespreken of mismoedig vaststellen dat de culturele kloof onmogelijk kan worden overbrugd.

regie en fotografie MARC ISAACS - editing DAVID CHARAP - muziek MICHEL DUVOISIN
productie RACHEL WEXLER FOR BUNGALOW TOWN PRODUCTIONS - speelduur 73'
kijkwijzer 12 jaar, grof taalgebruik, discriminatie

LICU'S HOLIDAYS
Selectie IDFA 2007 - Reflecting Images: Best of Fests
Licu woont in Rome en werkt in de modebranche, Fancy woont in Bangladesh: ze kennen elkaar niet. Als er een brief arriveert met daarin een foto van Fancy die zijn ouders voor hem hebben uitgezocht als bruid, lijkt het erop dat hij Bangladesh en Italië in één en dezelfde toekomst zal kunnen verenigen. Dit blijkt echter minder gemakkelijk dan verwacht. De huwelijksonderhandelingen verlopen niet vlekkeloos, overstromingen teisteren zijn geboortegrond en zijn Italiaanse werkgever heeft weinig begrip voor zijn langdurige afwezigheid. Als hij met zijn bruid naar Rome komt, wacht hem echter pas de echte uitdaging.

regie VITTORIO MORONI - scenario VITTORIA MORONI, MARCO PICCARREDA - editing MARCO PICCARREDA - geluid MAURA DELPERO - productie VITTORIO MORONI VOOR 82N SRLl - speelduur 93' - kijkwijzer 12 jaar, grof taalgebruik, discriminatie

www.onthemovefilms.nl