Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Minstens 25 Wereldmaaltijden op Wereldvoedseldag

Eindhoven, 2 oktober 2008 -
Twee weken voor Wereldvoedseldag (16 oktober) zijn er al 25 initiatieven gemeld voor het organiseren van een
Wereldmaaltijd. De Wereldmaaltijden worden ondermeer geserveerd in Almere, Breda, Cuijk, Dedemsvaart, Delft, Dieren, Doornspijk, Eindhoven, Hoogkarspel, Oss, Stoutenburg (bij Amersfoort), Tilburg, Utrecht, Wageningen en Wijk bij Duurstede.

In een Wereldmaaltijd wordt per persoon niet meer voedsel gebruikt dan beschikbaar is bij een eerlijke mondiale voedselverdeling *). Tussen de gangen door is er ruimte voor bezinning. Want: wereldwijd wordt voldoende voedsel geproduceerd om iedere wereldbewoner elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Toch sterven dagelijks zo'n 25.000 mensen door honger en ondervoeding. Dat is geen gevolg van schaarste, maar van ongelijke verdeling.

De hoeveelheid voedsel die in een Wereldmaaltijd kan worden gebruikt is gebaseerd op cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO. De berekeningen van de exacte hoeveelheden per persoon per dag zijn gemaakt door Stichting WereldDelen.

Wereldvoedseldag werd in 1979 door de VN uitgeroepen tot internationale dag van bezinning over de
wereldvoedselsituatie. Het is een dag bij uitstek om een Wereldmaaltijd te bereiden

Voedsel genoeg voor iedereen

Wie zich bij een Wereldmaaltijd een sober of karig maal voorstelt zal zich verbazen: een Wereldmaaltijd is een ruime, smakelijke en voedzame maaltijd die vaak uit drie gangen bestaat. In het Wereldmaaltijd-concept wordt aangeraden gebruik te maken van biologisch geteelde producten van het seizoen en uit eigen regio. Import-ingredienten worden zoveel mogelijk betrokken via de eerlijke handel: producten met het Fair Trade- of Max Havelaar-keurmerk en producten uit de Wereldwinkel. Een Wereldmaaltijd bevat geen of zeer weinig vlees of vis.

Er zijn op dit moment zo'n 25 Wereldmaaltijd-initiatieven gemeld. Daar komen er steeds meer bij. De actuele stand van zaken vindt u op de website van Omslag:
http://www.omslag.nl/voedsel.htm#agenda

*) Kijk voor de cijfers op
http://www.omslag.nl/voedsel.htm#cijfers2007

PS: een Wereldmaaltijd is altijd erg fotogeniek!