Ingezonden persbericht

Arnhem/Diemen, 16 oktober 2008

Speeddate brengt topsporters en werkgevers samen

"Je ontmoet bedrijven waar je niet direct aan denkt of op af zou stappen. En dan blijkt: we hebben interessante raakvlakken."
Ivo Snijders, roeier Lichte Vier.

Net als Ivo Snijders hebben nog zo'n 70 sporters zich vandaag gepresenteerd aan 29 mogelijke werkgevers. De NOC*NSF AtletenCommissie, Randstad en NOC*NSF organiseerden een 'Speeddate' tussen (oud)topsporters en het bedrijfsleven. Daarnaast was er een informatiebijeenkomst 'Stoppen met Topsport' voor sporters die erover denken hun topsportcarrière te beëindigen.

Trinko Keen, voorzitter van de NOC*NSF AtletenCommissie en zelf net met zijn internationale tafeltenniscarrière gestopt, is enthousiast: "Het was een groot succes vandaag. We wisten dat er veel belangstelling was, zowel bij de bedrijven als bij de sporters. Het maken van een match tussen deze twee vraagt maatwerk. Dat dit op deze manier vorm heeft gekregen, is geweldig. Het is een stimulans om hiermee door te gaan."

De verwachting van NOC*NSF was dat er veel animo zou zijn voor een bijeen-komst waarbij topsporters zich verdiepen in hun maatschappelijke loopbaan. Het gaat daarbij niet alleen om 'gestopte' topsporters, maar ook om topsporters die hun sport willen combineren met een (deeltijd)baan. Aan de verwachting is voldaan: ruim 70 topsporters kwamen met hun CV onder de arm naar het hoofdkantoor van Randstad in Diemen om 29 topwerkgevers te ontmoeten.

De topsporter van 2008 kan minder tijd en energie steken in een opleiding en in de versterking van de positie op de arbeidsmarkt. Minder maatschappelijke ervaring kan van invloed zijn op een succesvolle intrede op de arbeidsmarkt. Topsporters zijn, zoals werkgevers ook aangeven, 'goud op de werkvloer'. Ze doen gedurende hun sportcarrière veel ervaring op. Ze hebben doorzettingsvermogen, zijn resultaat- en doelgericht. Daarnaast kunnen ze presteren onder druk en hebben sporters geleerd te communiceren over de resultaten en de manier waarop je die bereikt. Bovendien zijn ze ervaren in het omgaan met de pers. Dit zijn specifieke topsportcompetenties. Juist vanwege deze capaciteiten zijn topsporters vaak van extra waarde voor bedrijven en organisaties, zowel tijdens als na hun topsportcarrière.

Dennis Steeman van Motivaction, een van de 29 bedrijven: "We hebben meer contacten opgedaan dan verwacht. De sporters weten heel duidelijk waar zij op inzetten. Sporters zitten vol energie en willen deze gebruiken voor het begin van hun maatschappelijke carrière."