Provincie Groningen

Provincie Groningen: Brandstoffen van de toekomst

Het is hoog tijd dat we zoeken naar alternatieven voor benzine en diesel. Hierbij is een positieve houding over mogelijke alternatieven essentieel. De provincie Groningen heeft daarom het Europese project ADORE IT laten ontwikkelen. ADORE IT staat voor Adolescence for renewable energies in transport en heeft als doel het wegnemen van barrières voor verdere introductie en gebruik van biobrandstoffen.

Op 30 september en 1 oktober is ADORE IT van start gegaan. Met het project ADORE IT willen de provincie Groningen en haar internationale partners de vraag naar en het gebruik van biobrandstoffen vergroten, vooral in het openbaar vervoer en het provinciale wagenpark. Het project richt zich daarom op de realisatie van extra tankstations (minstens 5 per regio), maar ook op verkorting van vergunningprocedures en een duidelijke verbetering van de berichtgeving in diverse media.

Biobrandstoffen komen de laatste tijd vaak op een negatieve manier in de publiciteit. Zo zouden zij bijdragen aan de gestegen voedselprijzen, en daarmee aan de voedselcrisis, en aan verwoesting van het regenwoud. Sommige biobrandstoffen zouden zelfs voor verergering van het klimaatprobleem zorgen. Dergelijke berichtgeving is over het algemeen weinig genuanceerd maar zorgt er wel voor dat we moeilijker loskomen van onze verslaving aan fossiele brandstoffen (vooral benzine en diesel). Toch is dat laatste wel van het grootste belang. Het gebruik van benzine en diesel in het verkeer zorgt immers voor versnelde opwarming van de aarde en is ook slecht voor de luchtkwaliteit in de steden. Bovendien beschikken we wereldwijd nog maar over een beperkte voorraad olie en gas. Mede als gevolg hiervan stijgen de prijzen van benzine en diesel. En de voorraden zijn voornamelijk te vinden in instabiele regio's zoals het Midden Oosten.

De meeste barrières hebben nadrukkelijk te maken met het vernieuwende karakter van biobrandstoffen. De ontwikkeling van biobrandstoffen staan nog in de kinderschoenen, de pubertijd van biobrandstoffen - ook wel adolescentie genoemd - moet nog beginnen. Op dit moment zijn ze nog geen volwaardig en volwassen alternatief voor fossiele brandstoffen.

Deelnemers ADORE IT
Tot de partners behoren enerzijds landen die ervaring hebben met biobrandstoffen zoals Zweden, maar ook landen waar het aandeel biobrandstoffen nog laag is zoals Roemenie, Estland en Nederland. Deze mix aan landen maakt het mogelijk om kennis te delen, waardoor de mogelijkheden tot het wegnemen van barrières worden vergroot. Binnen ADORE IT heeft elke partij zijn eigen deelproject(en). Voor de provincie Groningen is dat vooral het zogeheten '100.000 voertuigenplan' en de daarin opgenomen projecten.

Europees programma IEE
Het project ADORE IT duurt drie jaar en wordt mede gefinancierd door het Europese programma Intelligent Energy for Europe (IEE). IEE heeft als doel het Europees energie beleid te ondersteunen via niet-technologische projecten. Het programma loopt van 2003 tot 2006 en heeft een budget van ruim EUR 250 miljoen. IEE-projecten zijn gericht op het wegnemen van niet-technologische belemmeringen (wettelijke-, financiële-, culturele- en sociale barrières) van het toepassen van hernieuwbare energie en energie efficiënte technologieën. Het IEE programma wil substantieel bijdragen aan de EU doelstelling voor energiebesparing (18% in 2020), duurzame energie (van 6% naar 12% in 2010) en CO2 reductie.