De AEL betreurt gebrek aan democratie bij benoeming burgemeester

In een geheime zitting heeft de
gemeenteraad van Rotterdam besloten om de huidige staatssecretaris van Sociale Zaken, Ahmed Aboutaleb, te kiezen als burgemeester van de stad. Nu zal de regering Aboutaleb moeten benoemen als burgemeester.

De AEL staat voor een open democratie waarbij transparantie een vereiste is. We vinden dat lokale bestuurders door de lokale bevolking gekozen moeten worden. Vanuit een principiële invalshoek kunnen we niet anders dan hier tegen ageren. Nederland zal op termijn naar een gekozen burgemeester moeten met een sterke mandaat van de eigen stadsbevolking.

Over de kandidatuur van Aboutaleb zijn we voorzichtig tevreden. We hopen dat zijn achtergrond een bijdrage zal leveren aan een gezonde samenleving in de stad . Het is tevens een overwinning voor de Rotterdamse raad dat men een burgemeester van één van de eigen minderheden kiest. Een eventuele stedenband met Gaza en de uitvoering daarvan zijn een ander belangrijke toets voor Aboutaleb.

Ondanks verschil van politieke inzichten met Aboutaleb erkennen we zijn bestuurlijke vaardigheden in het verleden. We wensen de Rotterdamse bevolking een vruchtbare samenwerking toe.