Singer Museum Laren


American Impressionist William H. Singer Jr.: expositie 16 september ­ 7 december 2008

De Amerikaan William Singer is in ons land vooral bekend als kunstverzamelaar en grondlegger van Singer Laren samen met zijn vrouw Anna Spencer Brugh. Een tot nu toe onderbelicht aspect van Singers leven is zijn kunstenaarschap. Singer Laren, de Nederlandse thuisbasis van Willam en Anna Singer, onderzoekt voor het eerst zijn omvangrijke oeuvre dat grotendeels tot het Amerikaans Impressionisme gerekend moet worden.

Schilder in plaats van staalbaron
Het leven van William Singer wordt, behalve door zijn kunstenaarschap, gekenmerkt door zijn passie voor de natuur en zijn behoefte zich los te maken van een voor hem uitgestippeld leven als erfgenaam van een schatrijke Pittsburghse staalbaron. Rond zijn dertigste koos Singer definitief voor de kunst, en daarmee voor reizen, werken en verzamelen. Zijn spirituele aard komt tot uitdrukking in zijn adagium `All nature reveals God - nature is God, the immanent God, the only possible God' (een uitspraak van de Amerikaanse

filosoof Horatio Dresser). When Summer Days are Het echtpaar Singer reisde jarenlang tussen twee woonplaatsen: Olden aan het over, Olden river, 1916 Noorse Nordfjord en Laren. Op beide plekken had William een groot atelier, waar hij zich dagelijks terugtrok en probeerde door te dringen tot de essentie van de hem omringende natuur, vaak worstelend met de hoge eisen die hij aan zichzelf stelde. Zijn werk bleef niet onopgemerkt: prestigieuze tentoonstellingen en galeries in Europa en de VS namen zijn schilderijen op.

Voor de tentoonstelling is een selectie gemaakt uit de 250 werken van William Singer in Singer Laren, aangevuld met buitenlandse bruiklenen uit Noorwegen en tot nu toe gesloten Amerikaanse privé-collecties. Belangrijk voor het onderzoek was het onlangs ontdekte `scrapbook' van Anna, waaruit veel Holland Laren, 1902 duidelijk wordt over Williams allervroegste werk.

Amerikaans Impressionist
Amerikaanse kunstliefhebbers en kunstenaars trokken eind 19e eeuw naar Europa, met name naar Parijs, waar op dat moment de Franse impressionisten hun debuut maakten. Toen men in Amerika na enige aarzeling de nieuwe stijl had omarmd, trokken Amerikaanse kunstenaars in navolging van hun Franse collega's naar buiten en vormden kunstenaarskolonies, vooral aan de kust van New England. Na een korte kennismaking met Europa keerde William Singer in 1905 naar Amerika terug waar hij in aanraking kwam met het zich daar ontwikkelende `American Impressionism'. Met name de kunstenaarskolonie Old Lyme in Connecticut vormt de bakermat van deze stijl en Singer bekeerde zich tot de vlotte toets en het felle kleurgebruik. Het werd zijn belangrijkste inspiratiebron, al was hij te eigenzinnig om zich bij een groep te willen Parijs in de regen, 1901 aansluiten. Hij streefde naar een autonome ontwikkeling, wars van te veel invloed van anderen.
Singer Laren ­ American Impressionist ­ september 2008

In de verstilde natuur van het ongerepte Olden in Noorwegen, ver weg van de mondaine kunstenaars van Parijs en New York, vond Singer de middelen en inspiratie om zichzelf als kunstenaar te vervolmaken. Als geen ander onderging hij de kracht van de natuur. De door hem gekoesterde uitspraak `There is only one teacher: Nature' drukt uit hoezeer hij probeerde het landschap te doorgronden en de essentie ervan in kleur en licht uit te drukken. Zijn weergave als `American Impressionist' van de machtige Noorse natuur is totnutoe onderbelicht gebleven maar levert een uniek en zeer verrassend

oeuvre op. Een winternacht, 1926

Publicatie
Kunsthistorica Helen Schretlen publiceerde in 2006 Loving Art over het ontstaan van de collectie van het echtpaar Singer. In American Impressionist gaat zij dieper in op het leven van de kunstenaar William Singer, zijn overtuigingen, inspiratiebronnen én de achtergronden van zijn werkwijze en stijlontwikkeling. Lezenswaardig voor elke liefhebber van Singer, Laren, Noorwegen en landschappen!
ISBN 978 90 400 8534 5 / 19,95 (Nederlands)
ISBN 978 90 400 8535 2 / 24,95 (Engels)

Publieksactiviteiten Boerderijen in hoogland, zo 28 september, 14-16 uur (introductie om 13 uur, nabespreking vanaf 16 uur) 1915 Plein-air schilderen in de tuin van William Singer Workshop schilderen naar de natuur met alleen daglicht als lichtbron en de tuin van Singer als inspiratiebron. De workshop staat onder leiding van kunstschilder Koen Vermeule. Voor liefhebbers en geoefende zondagschilders. gratis voor museumbezoekers

maandag 29 september, 20:15 uur
Lezing American Impressionist. William Henry Singer Jr. door auteur van het gelijknamige boek, drs. Helen Schretlen 20,- (incl. bezoek tentoonstelling)

zo 26 oktober en 16 november, 13:30, 14:30, 15:30 uur Norway Afternoon
Theatergroep Kumulth verzorgt een theatrale rondgang door de tentoonstelling van William Singer aan de hand van onder meer de poëzie van Henrik Ibsen en muziek van Edvard Grieg.
gratis voor museumbezoekers

Zie voor reserveringsinformatie en een overzicht van de overige activiteiten www.singerlaren.nl

De tentoonstelling komt tot stand met steun van de Stichting Vrienden van het Singer Museum, BankGiro Loterij en PBF Cultuurfonds


Bestellen:

American Impressionist NL editie
American Impressionist NL editie
H. Schretlen
American Impressionist English edition
American Impressionist English edition
H. Schretlen