Socialistische Partij

SP Amsterdam: Gemeente moet regels participatiebanen naleven

16-10-2008 * De SP eist van de gemeente dat die zich aan de regels houdt bij het aan het werk helpen van Amsterdamse bijstandsgerechtigden. De partij heeft na onderzoek meerdere voorbeelden verzameld van participatiebanen, waarin men zich niet aan de afspraken houdt. Zo gaat het soms wèl om regulier werk of is de ondernemingsraad niet geïnformeerd. Dit is niet alleen in strijd met de regels, maar ook maatschappelijk onwenselijk. Maureen van der Pligt
Voor de SP staat voorop dat werk moet lonen. Door op een reguliere baan (zoals winkelmedewerker, apothekersassistent) bijstandsgerechtigden met behoud van uitkering te laten werken, de zogenaamde participatiebaan, zet de gemeente reguliere werkplekken en de CAO's onder druk. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Deze zaken zijn juist na een lange maatschappelijke sociale strijd bereikt en mogen door deze werkwijze niet te grabbel worden gegooid. Bovendien is het onrechtvaardig om mensen die hetzelfde werk doen verschillend te belonen."

Omdat ook de regering stelt dat het bij participatiebanen nadrukkelijk om additioneel werk moet gaan, verlangt de SP van de gemeente dat hier bij de uitvoering door DWI en Pantar streng op wordt gecontroleerd. De ondernemingsraad moet altijd toestemming hebben gegeven en bij bedrijven waar geen ondernemingsraad is, stelt de SP voor de vakbeweging akkoord te laten gaan. Ook wil de SP een maximumperiode van een half jaar instellen voor een participatiebaan, waarna de werknemer gegarandeerd tegen een gebruikelijk salaris volgens de CAO aan het werk kan.

Vandaag presenteert de SP een notitie met de resultaten van het onderzoek en de voorstellen aan de gemeente.