Hierbij nodig ik u van harte uit voor het bijwonen van het mini-symposium "Aardappel: kraak de code!", op donderdag 16 oktober 2008 in het Forumgebouw in Wageningen. In de bijlage treft u de officiële uitnodiging voor het mini-symposium. U kunt zich voor deelname opgeven bij ondergetekende. (opvragen bij afzender)

Tijdens het mini-symposium zal de volledige DNA-code van chromosoom 5 van de aardappel bekend gemaakt worden. Een internationaal consortium van instituten en universiteiten uit 13 landen, van vier continenten, 'sequencet' op dit moment het volledige DNA van de aardappel. Tijdens dit Internationale Jaar van de Aardappel van de Verenigde Naties, zal op 16 oktober in Nederland het eerste volledige chromosoom gepresenteerd worden.

Tijdens het mini-symposium zal onder andere gesproken worden door Prof. Gisella Orjeda, hoofd van de Genomics Reseach Unit van de Universidad Peruana Cayetano Heredia, in Peru, de oorsprong van de aardappel. Daarnaast zullen sprekers uit de wetenschap en het bedrijfsleven hun visie geven op het belang van het in handen hebben van de complete genetische kaart van de aardappel.

De DNA-code zal symbolisch overhandigd worden aan 'de toekomst'. Mevrouw Annemie Burger, DG van het Minsterie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, zal samen met Wageningse onderzoekers de code overhandigen aan kinderen die eind september/begin oktober meedoen aan een kunstproject over aardappel. Dit educatieve kunstproject is georganiseed door Wageningen UR en EDUART.

Een deel van de kunstwerken zal op zaterdag 4 oktober tijdens het Food4you-festival te zien zijn in de 'Hot Potato Tent'. De kunstwerken zullen daarna tot en met 16 oktober tentoongesteld zijn in het Forumgebouw van Wageningen UR. De kinderen maken onder andere korte animatiefilmpjes, waarin de aardappel tot leven komt. U kunt nu al een aantal fimpjes op youtube zien: http://nl.youtube.com/user/plantresearchint

Vriendelijke groeten, Erik Toussaint


--------------------------------------------
Erik Toussaint
Communications Manager of the Plant Sciences Group of Wageningen UR

P.O. Box 16
6700 AA Wageningen
The Netherlands
Tel: +31 317 48 08 67
Mobile: +31 6 51 56 59 49
Fax: +31 317 41 80 94
Mailto:erik.toussaint@wur.nl WWW-site: http://www.wageningen-ur.nl