Hogeschool Windesheim

Persbericht, 7 oktober 2008

Windesheim organiseert in zijn vestigingsplaatsen jaarlijks een evenement met een actueel thema voor relaties. Voor het eerst gebeurt dat nu ook op 16 oktober in het LOC te Hardenberg met de Hardenberglezing over duurzaamheid. Hoofdgast is Anne-Marie Rakhorst, autoriteit op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Windesheim koos voor een aansprekend thema, want door ontwikkelingen van het klimaat, de uitputting van grond- en fossiele brandstoffen, staan we tegenwoordig voor ingrijpende keuzes om de wereld ook voor toekomstige generaties leefbaar te houden. Duurzaamheid staat hoog op iedere politieke agenda en op die van bedrijven en instellingen. Ook bij Windesheim, die dit collegejaar tot âDuurzaamheidsjaarâ, uitriep, wat een vertaling krijgt in allerlei programmaâs en projecten.

Anne-Marie Rakhorst
Tijdens de Hardenberglezing presenteert Anne-Marie Rakhorst haar visie op duurzame ontwikkeling. Het verrassende van haar denkbeelden is dat ze niet de nadruk legt op âminderâ maar veeleer op âmeer en andersâ. Daarmee sluit ze aan op de baanbrekende Cradle to Cradle-ideeën van Braungart & McDonough die tegenwoordig de basis vormen voor veel innovatieve productieprocessen.

Duurzame bedrijfsvoering heeft de toekomst
Dat bedrijven die kiezen voor duurzame ontwikkeling de toekomst hebben, toont Rakhorst aan in haar nieuwste boek: âDe winst van duurzaam bouwenâ. Daarin stelt ze dat de tijd van energieverslindende gebouwen voorbij is. De tijd is gekomen voor vastgoed dat zelf energie opwekt, lucht en water zuivert, en afval benut voor energieopwekking. Deze visie onderbouwt ze door voor haar eigen bedrijf duurzame kantoorgebouwen te realiseren. Als directeur van de Search-bedrijven heeft ze jarenlange ervaring op het gebied van milieu, veiligheid en duurzaamheid.

Duurzame ontwikkeling in Hardenberg Â
Aansluitend op deze lezing komen in workshops voorbeelden van duurzame ontwikkelingen in Hardenberg aan bod. Zo presenteert de gemeente Hardenberg het âmeest duurzame gemeentehuisâ van Nederland. Ook is er aandacht voor de productie van duurzame energie (bio-ethanol) uit afval bij de nieuwe fabriek van N2 Ethanol Hardenberg BV.

Windesheimstudenten onderzoeken duurzaamheid
Last but not least worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek van Windesheimstudenten naar duurzaamheid in een aantal Hardenbergse MKB-bedrijven. Een gevarieerd, inspirerend programma dat veel facetten van duurzaamheid laat zien. Meer informatie is te vinden op www.windesheim.nl.