Vrije Universiteit Amsterdam

Hydrogenografie: met een lampje zoeken naar nieuwe materialen voor waterstofopslag


* Startdatum 16-10-2008


* Tijd 13:45


* Locatie Aula


* Titel Hydrogenography, a thin film optical combinatorial study of hydrogen storage materials


* Plaats Aula


* Spreker R. Gremaud


* Promotor prof.dr. R.P. Griessen


* Onderdeel Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied Exacte wetenschappen


* EvenementtypePromotie

Promovendus Robin Gremaud heeft een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee het mogelijk is vele materiaalcombinaties tegelijkertijd te onderzoeken. De techniek maakt gebruik van het feit dat een metaal bij waterstofabsorptie lichtdoorlatend wordt. Gremaud heeft dunne films gemaakt waarvan de samenstelling varieert over de breedte van het substraat. Door de dunne film voorzichtig aan waterstof bloot te stellen ziet hij wanneer een bepaalde metaalcompositie waterstof begint op te nemen. Op deze manier kunnen duizenden composities tegelijkertijd onderzocht worden. Het eerste resultaat van deze techniek is dat het mogelijk is de eigenschappen van waterstofopslagmaterialen te optimaliseren door geordende metaallegeringen te maken. Tegen de verwachting in blijft die ordening bestaan bij herhaaldelijk beladen en ontladen van waterstof. Door dit onderzoek is de kans toegenomen dat we in de toekomst waterstof in een klein licht tankje kunnen meenemen.

De wereld heeft behoefte aan nieuwe duurzame energiebronnen. Ook schone energiedragers zijn nodig. Waterstof is zo'n aantrekkelijke, schone energiedrager. Het is echter niet eenvoudig waterstof op te slaan in een tank klein en licht genoeg voor gebruik in een auto. Een gascilinder is al gauw te groot en een vloeistoftank te zwaar.

Sommige metalen zijn in staat waterstof als een spons op te zuigen tot een dichtheid groter dan vloeibaar waterstof. De uitdaging is een metaallegering te vinden die licht genoeg is voor mobiele toepassingen. Verder moet de absorptie en desorptie van waterstof liefst bij kamertemperatuur kunnen plaatsvinden.

Dit proefschrift te downloaden van VU-Dare.