Raad van State


donderdag 16 oktober 2008
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de minister van VROM van het tracébesluit Capaciteitsuitbreiding Coentunnel. De in 1966 opengestelde Coentunnel voert de A10 onder het Noordzeekanaal ten westen van Amsterdam. Het tracébesluit voorziet in de aanleg van twee nieuwe tunnelbuizen ten oosten van de bestaande Coentunnel. In beide buizen komt een aantal nieuwe rijstroken te liggen. Onder meer de Stichting Milieucentrum Amsterdam, de Stichting Tweede Coen Niet Doen en meerdere inwoners van Oostzaan zijn het niet eens met het besluit en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer dat de luchtkwaliteit in het gebied zal verslechteren door een toename van de uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide. Verder vinden zij de hoge kosten van het project maatschappelijk onverantwoord, terwijl baten volgens hen gering zijn. Bij het uitvoeren van verkeersprognoses is de minister volgens hen van onjuiste gegevens uitgegaan. (zaaknummer 200703693/1) 10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het uitwerkingsplan "Deelplan V, eerste herziening, vierde fase (Parkwijk Noord-West)" van het bestemmingsplan "Meerpolder" van de gemeente Lansingerland. Onder meer de Vereniging van Eigenaren Parkwijk 1 & 3 in Berkel en Rodenrijs is het niet eens met het plan en komt tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200802298/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlem heeft verleend voor een gebruikersruimte voor harddrugsverslaafden aan het Spaarne in Haarlem. Het pand wordt al sinds 1994 gebruikt als inloopcentrum en als methadonuitgiftepunt van de Brijderstichting. De vergunning maakt mogelijk dat verslaafden die toestemming hebben van de stichting, in de gebruikersruimte zelf meegebrachte verdovende middelen kunnen gebruiken. De beheerders van een nabijgelegen restaurant verzetten zich tegen de gebruikersruimte en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de gebruikersruimte in strijd is met het bestemmingsplan. De rechtbank Haarlem heeft in december 2007 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. De zitting gaat ook over de weigering door het college om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen de gebruikersruimte. Ook tegen die weigering komen de omwonenden in hoger beroep. (zaaknummer 200800813/1)

10.00 uur

Zitting over een nieuw voorschrift dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft verbonden aan de toelating van zorginstellingen. Deze zogenoemde toelating is vereist voor reguliere zorginstellingen om zorg te mogen verlenen en kosten te kunnen declareren bij ziektekostenverzekeraars. Het gaat om alle zorginstellingen in Nederland die geen winstoogmerk hebben en met publieke middelen worden gefinancierd. Het nieuwe voorschrift houdt in dat de zorginstellingen verplicht zijn de waarde van hun grootschalige gebouwen te bestemmen voor de zorg. De minister wil met het voorschrift voorkomen dat zorginstellingen door middel van bepaalde financiële constructies de waarde van de gebouwen aanwenden voor andere doeleinden. De zorginstellingen die het betreft zijn het niet eens met het voorschrift. In totaal hebben 235 van hen beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het voorschrift in strijd is met Europese regels en met het vrije verkeer van diensten en kapitaal. Ook vinden zij dat de wettelijke basis voor het voorschrift ontbreekt en voeren ze aan dat zij niet op winst zijn gericht en dat zich nog geen enkel voorbeeld heeft voorgedaan van een constructie als waar de minister bang voor is. Alle 235 zaken, die inhoudelijk grotendeels eensluidend zijn, worden op deze zitting behandeld. (zaaknummers onder 200804090/1, 200804224/1, 200804225/1 e.a.)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Shell Nederland Raffinaderij B.V. in Pernis voor de verwerking en opslag van ruwe olie en aardolieproducten. Op het terrein zijn tientallen fabrieken gevestigd. In de nieuwe vergunning is de norm voor uitstoot van zwaveldioxide beperkt. De Stichting Natuur en Milieu vindt de beperking niet ver genoeg gaan en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200708811/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft verleend voor een aanbouw aan de achterzijde van een woning aan de Jozef Israëlslaan in Den Haag. Meerdere omwonenden zijn tegen de aanbouw en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Om te voorkomen dat met de bouw wordt begonnen, verzoeken zij de Raad van State de bouwvergunning te schorsen. (zaaknummer 200806656/2)

10.45 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan Waternet in Amsterdam. Het gaat om een vergunning voor de berging van baggerspecie in een put in het Gooimeer, dichtbij het Natura2000 gebied Eemmeer & Gooimeer. De Stichting Antislib Platform Gooimeer is het niet eens met de vergunning en verzoekt de Raad van State die te schorsen. (zaaknummer 200805338/2)

10.45 uur

Zitting over de bestuurlijke maatregelen die het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft genomen tegen Fortis Bank Nederland B.V. om het gebruik van het dak van de ondergrondse parkeergarage aan de Snipperingsdijk in Deventer als parkeerdek te beëindigen. Een vestiging van Fortis gebruikt en huurt het parkeerterrein. Volgens het college is het gebruik in strijd met het bestemmingsplan, omdat op de locatie bovengronds niet geparkeerd mag worden. Onder meer Fortis is het daar niet eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bankbedrijf vindt dat uit het bestemmingsplan juist blijkt dat op de locatie zowel onder- als bovengronds parkeren is toegestaan. Een eerder beroep van Fortis is in januari van dit jaar door de rechtbank Zwolle-Lelystad ongegrond verklaard. (zaaknummer 200801556/1)

10.45 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de reconstructie van het verkeersknooppunt Majella in Utrecht. Onder meer Achmea Vastgoed B.V. en twee bedrijven uit Maarssen zijn het niet eens met de vrijstelling en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Om te voorkomen dat de reconstructie al wordt uitgevoerd, verzoeken zij de Raad van State de bouwvergunning te schorsen. (zaaknummer 200801411/2)

13.30 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Weststellingerwerf heeft verleend voor een passantenhaven voor ongeveer 45 ligplaatsen en een gebouw in recreatiegebied Driewegsluis in Nijetrijne. Een inwoner van het gebied is het niet eens met de komst van de haven en het gebouw en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Om te voorkomen dat de bouw wordt gestart, verzoekt hij de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200807096/2)