Gemeente Heerenveen


Persbericht tweede werkbijeenkomst het Poortje

Kritiek en lof tijdens werkbijeenkomst Het Poortje

Op woensdagavond 15 oktober heeft in de school OSG Sevenwolden in Heerenveen de tweede werkbijeenkomst plaatsgevonden over de locatiebesluit voor de vestiging van een justitiële jeugdinrichting in Heerenveen. Een honderdtal bewoners uit de wijk Heerenveen Noordoost kwamen luisteren naar de uitleg over de vragen die tijdens de vorige werkbijeenkomst zijn gesteld, en vragen die later schriftelijk of via e-mail zijn binnengekomen. Het resultaat was een avondvullend programma, met levendige uitwisseling van standpunten maar vooral veel informatie. Kritiek was er, op het college, op de gemeenteraad, maar ook lof voor Het Poortje, voor de bevlogenheid waarmee er wordt gewerkt. Tijdens de eerste werkbijeenkomst, twee weken eerder gehouden op dezelfde locatie, liep de avond geheel anders. Het grootste deel van de aanwezigen deed toen niet mee aan de werkbijeenkomst. E en kleine groep bewoners werkte aan het formuleren van vooral veel vragen . Voor de tweede werkbijeenkomst zijn ook de vragen meegenomen zoals deze te lezen waren op de website van de actiegroep Heerenveen Noord. In totaal ging het om 50 vragen.

Tekst en uitleg
Verschillende specialisten gaven tekst en uitleg over de onderwerpen. Allereerst medewerkers van Het Poortje, die vertelden over waarom Het Poortje graag een locatie ontwikkeld in Heerenveen. Veel aandacht ging daarbij uit naar de doelgroep: de jongeren die hier worden gehuisvest in een gesloten inrichting. Wijkagenten uit Groningen gaven aan dat er weliswaar de nodige incidenten zijn binnen Het Poortje, in de wijk zelf zijn er tot nu toe geen incidenten geweest. Een bewoner uit de wijk rondom Het Poortje in Groningen vertelde over zijn ervaringen met Het Poortje. Daarbij gaf hij aan dat de buurt er juist veel aan had, door ondersteuning tijdens buurtfeesten, stages tijdens de bouw e.d. De stedenbouwkundige van de gemeente schetste de historie van het gebied en gaf aan wat de bestemming is sinds 1993. Hierbij lag het accent op het gegeven dat het gebied rondom beide locaties is aangewezen voor woningbouw.

Sfeer
Werd de sfeer tijdens de 1 ste werkbijeenkomst als intimiderend ervaren, de 2 de bijeenkomst verliep constructief, ook al waren lang niet alle aanwezigen het eens met de standpunten. Wel zijn misverstanden besproken en weggenomen. Herhaaldelijk werd gesteld dat men geen behoefte had aan een experiment in de wijk. Duidelijk is gemaakt dat halfopen inrichtingen aan de orde van de dag zijn. Groningen heeft daarmee sinds vijf jaar ervaring kunnen opdoen, hetgeen tot geen enkel incident heeft geleid. Verschillende aanwezigen blijven bij hun standpunt dat er geen draagvlak is voor Het Poortje in de wijk.
Twijfel was er ook bij de aanwezigen. Bij de beantwoording van vragen over de procedure bleven verschillende aanwezigen wijzen op de mogelijkheid van een derde locatiekeuze. De opdracht van de gemeenteraad is echter volstrekt duidelijk: raadpleeg de bewoners van Heerenveen Noordoost met betrekking tot de locaties A en B. De avond sloot af rond 22.10 uur. Daarbij werd nog eens benadrukt dat alles wat deze avond werd opgemerkt wordt doorgegeven aan de gemeenteraad. De volgende werkbijeenkomst vindt plaats op 29 oktober.


---