Universiteit Maastricht

PERSBERICHT

Maastricht / Geleen, 16 oktober 2008

Forensisch instituut TMFI breidt uit
Fox-IT treedt toe tot The Maastricht Forensic Institute

IT Security-specialist Fox-IT is per 16 oktober 2008 toegetreden tot The Maastricht Forensic Institute (TMFI), het forensisch instituut dat op 1 mei 2008 van start ging en sinds 1 september 2008 zaaksonderzoek uitvoert. De in TMFI gebundelde kennis en infrastructuur van de Universiteit Maastricht, DSM Resolve en nu ook Fox-IT vormt de basis voor een forensisch instituut van topkwaliteit.

Fox-IT
Fox-IT is al jaren dé expert in Nederland op het gebied van informatiebeveiliging, digitale recherche en het ontwikkelen van oplossingen voor het beschermen van staatsgeheimen. Bedrijfsspionage, fraude, hacking, phishing en andere strafbare handelingen zijn voorbeelden van zaken die bij Fox-IT worden onderzocht. Fox-IT is naast het uitvoeren van traditionele recherchewerkzaamheden bovenal gespecialiseerd in het terugvinden en interpreteren van digitale sporen. De unieke combinatie van digitale forensische expertise en de toepassing van bijvoorbeeld observatie en interviews stelt Fox-IT in staat om diepgaand en uitputtend onderzoek te doen. Fox-IT werkt onder meer voor ministeries, de AIVD, politie, banken, ziekenhuizen en grote industriële bedrijven.

Fox-IT verwacht met zijn expertise op het gebied van strafbare digitale handelingen waarde te kunnen toevoegen aan TMFI. De onderneming juicht het toe dat er in Nederland nu naast het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een alternatief bestaat in de vorm van TMFI, omdat dit de kwaliteit van het forensisch onderzoek ten goede komt.

Ir. Ronald Prins, directeur Fox-IT: "Onze forensische dienstverlening richtte zich in het verleden vooral op de civiele markt. Doordat we nu deel uitmaken van TMFI kunnen we ons ook richten op de strafrechtelijke forensische ICT-markt."

TMFI
Tot de oprichting van TMFI was er slechts één instelling in Nederland die een breed pakket aan forensisch onderzoek kon aanbieden: het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Met TMFI beschikt Nederland nu over een tweede forensisch instituut, dat naast reguliere forensische activiteiten voorziet in met name de substantieel toegenomen behoefte aan aanvullend forensisch onderzoek in de vorm van second opinions en contra-expertise. TMFI streeft ernaar om na een opbouwfase van enkele jaren uit te groeien tot een breed forensisch instituut van topkwaliteit, met expertise in de forensische psychologie en psychiatrie, de rechtspsychologie, DNA-onderzoek, chemische en materiaalkundige analyse, digitale technologie en spraakonderzoek. De unieke aanwezigheid binnen één instituut van natuurwetenschappelijke, biomedische, digitale en gedragswetenschappelijke expertise biedt nieuwe mogelijkheden voor integraal forensisch onderzoek. Deze unieke bundeling van competenties zorgt voor een nieuw en krachtig concept in de strafrechtwereld.

1/3

Het chemisch onderzoek wordt uitgevoerd bij DSM Resolve op de Chemelot Research & Business Campus Sittard-Geleen. Binnen de Universiteit Maastricht leveren de faculteiten Rechtsgeleerdheid en Psychology and Neuroscience hun expertise. Momenteel wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van het forensische DNA-onderzoek, dat een belangrijke aanvulling zal vormen op het dienstenpakket van TMFI. Vanaf nu kan, op basis van de unieke expertise van Fox-IT, ook forensisch ICT- zaaksonderzoek worden uitgevoerd.

Prof. dr. Ton Broeders, wetenschappelijk directeur TMFI: "De toetreding van Fox-IT betekent een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling en uitbouw van TMFI; Fox-IT heeft zich in de afgelopen jaren al ruimschoots bewezen in de civiele markt. Het bedrijf is klaar om de arena van het strafrecht te betreden en zocht al enige tijd naar mogelijkheden om daadwerkelijk digitaal onderzoek in strafzaken te gaan uitvoeren. Met DNA- onderzoek is digitaal onderzoek de grote groeier in het forensisch onderzoek. We zijn daarom buitengewoon verheugd dat Fox-IT heeft gekozen voor TMFI om deze ambitie te realiseren."

2/3