Milieu Centraal


Hulpmiddel voor huurder met verbeterplannen

Utrecht, 16 oktober 2008 - Twee nieuwe brochures helpen huurders bij het klussen in huis. Deze brochures, `Badkamer' en `Tuin', maken deel uit van de reeks Verbeter uw Huurwoning. De informatie helpt huurders bij het aanpakken van de tuin of het vernieuwen van de badkamer. De informatie helpt huurders ook in het overleg met hun verhuurder. Voor ingrijpende veranderingen is namelijk vooraf toestemming van de verhuurder nodig. Daarnaast is het goed om te weten dat sommige verhuurders een deel van de investering vergoeden. In de brochures worden energiebesparende maatregelen en milieuvriendelijke materialen meegenomen.

Sinds 2003 hebben huurders meer (wettelijke) mogelijkheden om hun huurwoning te verbeteren. Daar wordt nog te weinig gebruik van gemaakt. Consumentenorganisaties en marktpartijen hebben de handen ineen geslagen om een hulpmiddel te ontwikkelen dat aansluit bij deze kans voor huurders. Hieruit is de brochurereeks Verbeter uw Huurwoning ontstaan.

Onderhoudsvriendelijke tuin

Nieuw in de reeks Verbeter uw Huurwoning zijn de brochures Badkamer en Tuin. Ook voor huurders zijn er veel mogelijkheden om tuin en badkamer aan te passen aan de eigen wensen. Het aanleggen van een onderhoudsvriendelijke tuin of het plaatsen van een schuur ligt binnen de mogelijkheden. Evenals een tweede toilet in de badkamer, nieuw tegelwerk of andere aanpassingen. Om de huurder te helpen zijn energierekening te verlagen, zijn energiebesparende maatregelen meegenomen. Ook de keuze van milieuvriendelijke materialen krijgt een plek.

Gratis downloaden

Eerder verschenen de brochures `Vloeren en trapbekleding', `Energiebesparing', `Indeling en uitbreiding', en `Keuken'.Op www.verbeteruwhuurwoning.nl kunnen huurders alle brochures gratis downloaden. De informatie helpt de lezer bij een gedegen voorbereiding van verbouwing of klus, het maken van afspraken met de verhuurder (bijvoorbeeld over toestemming en vergoeding), de keuzemogelijkheden per klus, en het vastleggen van afspraken met een uitvoerend bedrijf. Ook bij het toepassen van energiebesparende en milieuvriendelijke maatregelen wordt de huurder geholpen.

Initiatiefnemers

Verbeter uw Huurwoning is het resultaat van een samenwerking tussen consumentenorganisaties (Nederlandse Woonbond, Milieu Centraal, VACpunt Wonen) en marktpartijen (Vastgoed Belang, Vereniging van Klussenbedrijven (VLOK), VvE Belang, KWH (Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector)). Het project wordt mede ondersteund door het Ministerie van VROM.


-- Einde persbericht --


Noot voor de redactie (