Gemeente IJsselstein


Iedereen een diploma

Datum: donderdag 16 oktober 2008

Elk jaar weer opnieuw verlaten veel jongeren het onderwijs zonder een havo, vwo of mbo-diploma (niveau 2). Zonder dit diploma maken ze geen kans op geschoold werk. Om deze jongeren te helpen alsnog een diploma te halen zetten scholen, gemeenten en regio's alles op alles om te voorkómen dat ze definitief afhaken. Intensieve samenwerking is nodig om deze jongeren nog een toekomstige kans te geven op geschoold werk. Daarvoor is nu extra geld beschikbaar.
Sinds 1 augustus heeft de gemeente IJsselstein de wettelijke taak ervoor te zorgen dat de, niet meer leerplichtige, jongeren tot 23 jaar een ononderbroken leerweg volgen die leidt tot voldoende startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. Als onderdeel daarvan is de gemeente vanuit de Regionale Meld- en Coördinatie (RMC) wetgeving verantwoordelijk voor de melding- en registratie van jongeren zonder startkwalificatie tot 23 jaar.
De jongeren zonder startkwalificatie tot 18 jaar worden begeleid naar een startkwalificatie door de leerplichtambtenaar. De jongeren van 18 tot 23 jaar worden begeleid door de trajectbegeleider RMC. De trajectbegeleider RMC werkt voor de samenwerkende regiogemeenten: IJsselstein, Vianen, Lopik, Houten en Nieuwegein. Vanuit het Rijk zijn voor de kwalificatieplicht extra middelen aan de gemeenten beschikbaar gesteld, te weten voor IJsselstein voor 2007 EUR 14.180,- en voor 2008 EUR 34.032,-, de zogenaamde kwalificatiemiddelen.
De middelen worden ingezet voor deskundigheidsbevordering, extra huisbezoeken, extra personele uitvoering van de leerplichtwet en het registreren van 16- en 17- jarigen.