Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 16 oktober

Fryslân, 16-10-2008 o Politieberichten van woensdag 15 oktober 07.00 t/m donderdag 16 oktober 07.00 uur.

Zwaagwesteinde: 10.000ste deelnemer Burgernet verwelkomd
De politie heeft woensdag de 10.000ste deelnemer aan Burgernet verwelkomd. Dat betrof een inwoner van Zwaagwesteinde, die zich deze week via internet aanmeldde. Inmiddels hebben zon tweeduizend Friezen zich opgegeven als deelnemer aan Burgernet. Ruim 500 daarvan komen uit de gemeente Dantumadeel. De overigen komen uit Leeuwarden. In deze twee gemeenten is de werving voor Burgernet op 1 oktober gestart. Vanaf 7 november is het systeem operationeel en zijn de eerste burgernetacties te verwachten. Vanaf eind 2009 wordt Burgernet stapsgewijs over de gehele provincie uitgerold.
Zie voor meer informatie over Burgernet www.burgernet.nl of klik op de banner hiernaast. Meer informatie over 1-1-2 en wat de burger nog meer kan en mag, vindt u op www.112heterdaad.nl.

Haskerhorne: slachtoffer van bedreiging meld zich bij politie De politie heeft dinsdagmiddag gesproken met een 14-jarige inwoner van Luinjeberd. De jongen kwam zich bij het politiebureau melden naar aanleiding van een bedreiging zaterdagmiddag op het viaduct over de A7 aan de Flueskamp. Een voorbijganger zag dat een automobilist bij twee fietsers staan. Volgens de voorbijganger was de bestuurder erg kwaad op de twee. Hij bedreigde ze zowel verbaal als met een mes. Toen de automobilist weer in zijn auto was gestapt en er vandoor was gegaan, besloot de voorbijganger om de twee jongens aan te spreken. Het duo kreeg het advies mee om vooral aangifte te doen. De 14-jarige heeft dit inmiddels gedaan. Zijn 14-jarige vriendje uit Luxwoude zal één dezer dagen dat ook gaan doen.

Bolsward: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Kloosterlaan. Woensdagochtend werd ontdekt dat men door een gat in het dak binnen was gekomen. Het magazijn werd doorzocht en een kluis werd opengemaakt. Er is een geldbedrag uit de kassas en de kluis gehaald. Verder werden een nog onbekende hoeveelheid rookwaren en waardebonnen gestolen. Namens het bedrijf deed een 38-jarige vrouw uit Sneek aangifte.

Appelscha: inbraak in container en keet
De politie onderzoekt een inbraak op het terrein van een sportcomplex aan de Hildenberg in de nacht van dinsdag op woensdag. De toegang tot het terrein werd verschaft door het slot van het toegangshek door te knippen. Men brak een container open door de hangsloten door te knippen. Uit de container werden 15 liter verf, vijf liter terpentine en twee fietsen gestolen. Uit een keet naast de container, die op dezelfde wijze werd opengebroken, werden elektrisch
installatiemateriaal, een slijpmachine en een elektrahaspel gestolen. Namens het bedrijf, dat daar werkzaam is, deed een 37-jarige man uit Rotsterhaule aangifte.

Snelheidscontroles naar aanleiding van klachten
De politie heeft woensdag op diverse plaatsen snelheidscontroles gehouden naar aanleiding van klachten van buurtbewoners.
Op de Jousterweg in Oudehaske werd tussen 08.00 en 10.00 uur 515 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden 141 harder dan de toegestane snelheid van 60 km/u. De snelste reed 115 km/u. van deze bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd. Ook vorige week is gecontroleerd op de Jousterweg en werden veel bestuurders bekeurd.
s Middags werden 550 bestuurders gecontroleerd op de Harddraversweg in Joure. Op deze 50 km-weg reden 49 bestuurders te snel. De topper reed 23 km/u te hard.
Op de Hoofdweg in Echten werden tussen 10.00 en 12.30 uur ruim 400 bestuurders gecontroleerd, waarvan er 66 harder reden dan de toegestane 50 km/u. De snelste reed 82 km/u.

Rinsumageest/Kootstertille/Leeuwarden: rijbewijzen ingevorderd De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige man uit Burdaard. De man werd op de Klaarkampsterweg in Rinsumageest gecontroleerd. Hij reed met zijn auto 114 km/u, terwijl daar maar 60 km/u is toegestaan.
s Avonds werd een 19-jarige beginnend automobilist uit Leeuwarden betrapt op een forse snelheidsovertreding. Hij reed 138 km/u over de Koaten in Kootstertille, 58 km/u te snel. Op de Landyk in Drogeham haalde hij in over de dubbele doorgetrokken streep en mocht zijn rijbewijs inleveren.
Ook een 37-jarige inwoner van Leeuwarden raakte zijn rijbewijs kwijt. Donderdagochtend reed hij met zijn personenauto 170 km/u over de Harlingerstraatweg, 70 km/u te hard.
Naast de invorderingen wordt in alle gevallen uiteraard ook proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: mishandeling na verkeersruzie
De politie is op zoek naar de bestuurders van een personenauto die woensdagmiddag een 57-jarige man uit Leeuwarden mishandelde. Rond 15.00 uur reed het slachtoffer met zijn auto over de Oldegalileen, richting Groningerstraatweg. Ter hoogte van een flinke bocht in de weg kwam een andere auto hem tegemoet. Vanwege de slinger in de weg moesten beide voertuig inhouden. De bestuurder van de tegemoetkomende auto was hier kennelijk niet blij mee en maakte volgens de aangever agressieve handgebaren. Daarop draaide de aangever het raam open en zei dat de andere rustiger moest rijden. De aangever reed vervolgens door richting Goudenregenstraat. Toen hij daar stopte, bleek de andere bestuurder achter hem aangereden te zijn. Die bestuurder stapte uit en gaf de Leeuwarder een flinke duw en vertrok. De aangever kwam ten val kwam en kneusde zijn pols. Hij deed aangifte. Een getuigen noteerde het kenteken.

Sneek: ongeval met letsel
De politie heeft woensdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval op de Leeuwarderweg. Een 20-jarige automobilist uit Sneek gaf nog wat extra gas om het oranje licht te halen. Na de kruising stond echter een file, waardoor hij vol moest remmen. Daardoor verloor hij de controle over zijn voertuig en kwam met een klap tot stilstand tegen een boom aan de rechterzijde van de weg. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Elsloo: boze man vernielt twee autos
De politie heeft woensdagavond een 24-jarige inwoner van Zorgvlied aangehouden op verdenking van vernieling. De man had zich volgens de uitbater in een horecagelegenheid aan de Hoofdweg misdragen, waarop h de zaak werd uitgezet., Buiten trapte hij een deuk in de auto van de uitbater. Daarna liep hij over de auto van een man uit Nijeholtwolde, die bij een woning aan de Hoofdweg op bezoek was en niet met de zaak te maken had. Ook schopte hij het voorruit van de auto van deze man kapot. De politie heeft de verdachte op de Hoofdweg aangehouden. Dat ging niet zonder stoot of slag omdat de man zich hevig verzette. Samen met een getuige kon de zeer agressieve verdachte worden overgebracht naar het bureau en worden ingesloten.