Ingezonden persbericht


Persbericht

Carrièreversneller voor High Tech industrie van start Investering in de toekomst helpt industrie in zwaar weer.

Nu de kredietcrisis haar tol vraagt en recessie dreigt, kiest een aantal high tech bedrijven voor een verrassende strategie: samen investeren in personeel. Geclusterd in het High Tech System Platform (HTSP) initiëren zij samen met het Embedded System Institute (ESI) de TOPopleiding. High potentials met 10 tot 15 jaar werkervaring worden opgeleid tot systeemarchitect. Een functie waarvoor normaalgesproken minimaal 20 tot 25 jaar ervaring vereist is. De aanmeldingen stromen binnen en de class of 2008/2009 is van start gegaan met maar liefst veertien deelnemers.

Gisteren kwamen zo'n 35 CEO's, HR-managers en Communicatiemanagers van de meest bekende Nederlandse high tech bedrijven bijeen in het Evoluon te Eindhoven. Daar vond de jaarlijkse meeting van het High Tech Systems Platform plaats. Tijdens de bijeenkomst lanceerde dhr. Bakker, die zich bij het ministerie van Economische Zaken bezig houdt met de technologieprogramma's, officieel de TOPopleiding voor systeemarchitecten. Dit was het feestelijke slot van een bijeenkomst waarin de aanwezigen intensief spraken over de positie van de Nederlandse high tech industrie. De algemene conclusie: juist nu het moeilijker gaat is de investering in initiatieven zoals de TOPopleiding het meest nodig. V.l.n.r: dhr. Brinksma (ESI), dhr. van Velzen (PANalytical, dhr. Bakker (Ministerie van Economische Zaken)

Geen tijd om te wachten
Het succes van industriële bedrijven staat of valt met innovatieve ontwerpen. En daarvoor zijn steeds meer en steeds betere systeemarchitecten nodig, zeker nu producten en processen steeds complexer worden. De nieuwe opleiding is daarvoor van doorslaggevend belang. Een goede systeemarchitect wordt gevormd door 20 tot 25 jaar praktijkervaring. Deze opleiding moet dat terugbrengen tot 10 jaar. En de ontwerpen worden beter, bijvoorbeeld ten opzichte van de concurrentie uit het buitenland. Rob Fastenau, Executive Vice President van FEI Company: "Op de TU leren studenten om goed te worden in één aspect van complexe systemen. Bedrijven hebben echter ook medewerkers nodig die boven hun eigen vakgebied kunnen uitstijgen en op meerdere vakgebieden het onderste uit de kan kunnen halen. Systeemarchitect is geen vak dat je op de universiteit leert, maar in de praktijk; learning on the job en met vallen en opstaan."

Investeren in onzekere tijden
De beredenering achter de interesse voor deze opleiding is even simpel als logisch. Math de Vaan, manager van het High Tech Systems Platform: "Nu er minder werk is, is er tijd om mensen op te leiden. En als de economie weer aantrekt, kunnen we met volle kracht vooruit." Dat de bedrijven uit de industrie het hiermee eens zijn, blijkt uit de maar liefst veertien aanmeldingen vanuit acht bedrijven zoals Philips Healthcare, FEI, Vanderlande Industries, Océ, ASML en Panalytical. Henk Thomassen van Océ Technologies neemt graag deel aan de opleiding: "Dit is een mooie kans om beter te worden in mijn vak en om in contact te komen met mensen in dezelfde functie bij andere bedrijven en daar ervaringen mee uit te wisselen."

Unieke samenwerking
In de opleiding werken de bedrijven op een unieke wijze samen. De cursisten krijgen een persoonlijke coach uit een ander bedrijf toegewezen en dat verruimt hun blikveld. Doelstelling is dat de cursisten niet alleen verbetervoorstellen doen voor hun eigen organisatie maar ook inzicht krijgen in de werkwijzen van de verschillende bedrijven. Hiermee lopen de bedrijven het risico dat hun high potential overstapt naar de concurrent. Zij zijn echter overtuigd van de meerwaarde voor het eigen bedrijf. En dat past goed binnen de precompetitieve insteek van de activiteiten van het High Tech Systems Platform.

Einde persbericht

Meer informatie over het High Tech Systems Platform: Het High Tech Systems Platform is in september 2005 opgericht om het imago en de positie van de industrietak te versterken. Het platform telt tweeëntwintig lidbedrijven, allemaal topspelers in hun markt. Het platform heeft als doel om de industrietak te promoten en samenwerking tussen de bedrijven te bevorderen.

Nederlandse High Tech Systems bedrijven maken systemen en apparaten die bijdragen aan welzijn en welvaart. Bijvoorbeeld systemen voor gezondheidzorg, voor veilige en gezonde voedselverwerking, voor duurzame energieproductie en voor veilig en efficiënt transport. Ze verleggen daarbij voortdurend grenzen en komen met steeds betere oplossingen. Deze bedrijven realiseren een omzet van 24 miljard euro en zijn met 20 miljard export een belangrijke pijler onder de Nederlandse economie. Ruim 140.000 mensen werken in deze systeembouwbedrijven.

De High Tech Systems sector groeit en heeft jaarlijks behoefte aan duizenden nieuwe goed geschoolde werknemers. Die krijgen de kans om in uitdagende projecten te werken aan nieuwe innovaties in teams met collega technici uit meerdere disciplines.

Meer informatie over het Embedded Systems Institute Hedendaagse high-tech systemen, van auto's en trucks tot laboratoria en industriële apparatuur, zijn sterk afhankelijk van embedded technologie die ze beter, flexibeler en intelligenter maakt. Het op efficiënte en effectieve wijze produceren van hoge kwaliteit embedded systemen is belangrijk voor de industrie, waar veel vraag is naar ontwerpers en ingenieurs met kennis en ervaring op dit gebied.

Doel van het Embedded Systems Institute (ESI) is om zo goed mogelijk aan deze vraag te voldoen. De missie van ESI is 'het bevorderen van innovatie en de wetenschap van embedded systemen in industriële high-tech systemen'. ESI wil het ontwerpen van embedded systemen ontwikkelen van een ambacht tot een wetenschappelijke ingenieursdiscipline.

Als leidend onderzoeksinstituut binnen zijn domein, verzorgt ESI eersteklas onderzoeksprogramma's op het gebied van embedded systemen. Dit gebeurt binnen een open-innovatie onderzoeksnetwerk, waaraan vooraanstaande, nationale en internationale, bedrijven en universiteiten deelnemen. Door zijn 'Industrie als Laboratorium' benadering, combineert ESI wetenschap met industriële toepassingen, waardoor toegevoegde waarde ontstaat voor alle deelnemers in het netwerk.

Voor meer informatie en/of hoge resolutie beelden: Jhorna Smidt, Bex*communicatie, tel: 06 130 799 76 Math de Vaan, Manager High Tech System Platform, tel: 030 2 916 916


---- --