European Union



Brussel, 16 oktober 2008

Uitroeiing van armoede: het Europees Jaar 2010 begint vandaag!

Aan de vooravond van de Internationale Dag voor de uitroeiing van de armoede houden ministers uit de hele EU een vergadering op hoog niveau die gewijd is aan de bestrijding van armoede en de bevordering van sociale integratie. 2010 zal het Europees Jaar voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting zijn, en de bijeenkomst van vandaag te Marseille, Frankrijk, vormt de aftrap voor de voorbereidingen in heel Europa. NGO's, plaatselijke overheden, en verder allen die werken aan de bestrijding van uitsluiting, worden uitgenodigd om deel te nemen aan de campagne. Voor dit initiatief zal een budget van ten minste 26 miljoen euro beschikbaar zijn, inclusief 17 miljoen EU-financiering.

Vladimír Spidla, Europees Commissaris voor sociale zaken, verklaarde: "Europa is een van de rijkste regio's in de wereld, en toch lopen 78 miljoen mensen gevaar in armoede af te glijden. Dat is absoluut onaanvaardbaar. We moeten meer doen en een andere benadering kiezen. De EU, de nationale regeringen en de burgers kunnen en moeten samen actie ondernemen om armoede uit te roeien. Acht jaar na de eerste Europese strategie voor sociale integratie is het tijd om het engagement van de EU met betrekking tot dit belangrijke doel opnieuw te bevestigen. Gedurende het hele jaar 2010 zullen evenementen worden georganiseerd die de verschillende gezichten van armoede en uitsluiting in Europa zullen laten zien."

Het Europees Jaar 2010 is gericht op:

* het erkennen van het recht en het vermogen van mensen aan de rand van de maatschappij om een actieve rol te spelen in die maatschappij;

* het benadrukken van de verantwoordelijkheid van alle leden van de samenleving voor het bestrijden van armoede;
* het bevorderen van sociale cohesie en het verspreiden van succesvolle benaderingen inzake integratie;
* het versterken van het engagement van alle belangrijke politieke actoren om effectievere acties te ondernemen.

78 miljoen mensen in de EU - ofwel 16% van de totale bevolking, en 19% van de kinderen - lopen momenteel een armoederisico. Volgens de op EU-niveau overeengekomen definitie worden mensen geacht een armoederisico te lopen wanneer hun inkomen minder bedraagt dan 60% van het mediane inkomen per huishouden in hun eigen land. In 2004 (de meest recente beschikbare gegevens) moesten ongeveer 23,5 miljoen mensen rondkomen met minder dan 10 euro per dag.

Uit Eurobarometer-enquêtes blijkt dat de Europeanen armoede als een wijdverbreid probleem beschouwen. Over de EU als geheel gezien, menen de respondenten dat ongeveer 1 op de 3 mensen (29%) in hun omgeving in armoede leeft en dat 1 op de 10 extreme armoede lijdt.

Sinds de EU in 2000 de nieuwe open methode voor het coördineren van nationale beleidsmaatregelen ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting heeft gelanceerd, hebben alle 27 lidstaten nationale meerjarige actieplannen ontwikkeld. Vóór dat jaar hadden slechts drie lidstaten dergelijke strategieën.

De betrokkenheid van de EU moedigt hoge normen op basis van gezamenlijk overeengekomen doelstellingen aan, terwijl ieder land beleid kan voeren dat aan de nationale context is aangepast. En het Europees Sociaal Fonds (ESF) vertegenwoordigt nu ongeveer 10% van de EU-begroting en investeert ieder jaar ongeveer 10 miljard euro in het bij- en omscholen van mensen in alle lidstaten.

De vergadering van ministers van vandaag sluit aan op de zevende jaarlijkse Europese Ronde Tafel over Armoede, die door de Europese Commissie en het Franse voorzitterschap gezamenlijk is georganiseerd op 15-16 oktober 2008. Dit evenement is gericht op het mobiliseren van de verschillende actoren op dit terrein en op het bevorderen van de dialoog over sociale integratie. Bij de Ronde Tafel van dit jaar werd vooral gesproken over de recente aanbeveling van de Commissie aan de nationale regeringen over strategieën voor actieve integratie (zie IP/ 08/1448).

Nadere informatie

Website van de Europese Commissie over sociale integratie:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=437&langId=nl

Eurobarometer "Poverty and exclusion":

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_279.pdf