European Union



Brussel, 16 oktober 2008

Vennootschapsrecht en corporate governance: Commissie neemt maatregelen tegen twaalf lidstaten vanwege niet-omzetting van bepaalde EU-wetgeving

De Europese Commissie heeft besloten om de volgende stap te zetten in de inbreukprocedure die momenteel loopt tegen twaalf lidstaten die bepaalde interne-marktrichtlijnen voor vennootschapsrecht en corporate governance nog niet hebben omgezet in nationaal recht. België, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Portugal en Zweden worden voor het Hof gedaagd omdat ze de richtlijn voor grensoverschrijdende fusies nog niet hebben omgezet. Luxemburg ontvangt om dezelfde reden een zogeheten "met redenen omkleed advies". Verder ontvangen België, Spanje, Luxemburg, Portugal en Roemenië een met redenen omkleed advies over de richtlijn die de oprichting van vennootschappen en de instandhouding en wijziging van het kapitaal ervan moet vereenvoudigen. Tsjechië, Hongarije, Nederland en Polen ontvangen een met redenen omkleed advies over een richtlijn inzake de transparantieverplichtingen van beursgenoteerde ondernemingen. Een met redenen omkleed advies is de tweede fase in de inbreukprocedure van artikel 226 van het EG-Verdrag. Als binnen twee maanden geen bevredigend antwoord wordt ontvangen, kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Europees Hof van Justitie.

Grensoverschrijdende fusies - België, Frankrijk, Griekenland, Luxemburg, Portugal, Spanje en Zweden

De Richtlijn Grensoverschrijdende Fusies uit 2005 moet grensoverschrijdende fusies tussen kapitaalvennootschappen vergemakkelijken. Daarvoor is een eenvoudig kader opgezet dat grotendeels uitgaat van de nationale regelgeving voor binnenlandse fusies en dat liquidatie van de overgenomen vennootschap voorkomt. De richtlijn vult een belangrijke lacune in het vennootschapsrecht aan en is een belangrijke maatregel in het kader van het actieplan van de Commissie inzake vennootschapsrecht en corporate governance in de EU. Dit plan dateert van mei 2003. De richtlijn geldt voor alle kapitaalvennootschappen, met uitzondering van instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe's). Voor coöperatieve vennootschappen gelden bijzondere voorschriften. Op grond van de richtlijn zijn medezeggenschapsregelingen van toepassing op grensoverschrijdende fusies wanneer ten minste een van de fuserende vennootschappen al zo'n regeling kent.

Eind 2007 had de richtlijn omgezet moeten zijn.

Vereenvoudiging van de oprichting van vennootschappen en van de instandhouding en wijziging van het kapitaal ervan - België, Luxemburg, Portugal, Roemenië en Spanje

De richtlijn tot wijziging van de regeling voor de oprichting van vennootschappen en voor de instandhouding en wijziging van het kapitaal ervan is in 2006 vastgesteld en moet het aantrekken van kapitaal en wijzigingen in de eigendomsstructuur van naamloze vennootschappen vergemakkelijken en vereenvoudigen. Vennootschappen kunnen onder bepaalde voorwaarden worden ontslagen van bepaalde informatieverplichtingen en kunnen hun eigendomsstructuur gemakkelijker wijzigen. Er zijn extra zekerheden ingebouwd voor schuldeisers voor het geval dat het kapitaal wordt verlaagd. De richtlijn is een wijziging op de Tweede Richtlijn Vennootschapsrecht uit 1976. Die richtlijn coördineert de nationale regelgeving op het gebied van de oprichting van naamloze vennootschappen, het minimaal vereiste aandelenkapitaal, uitkeringen aan aandeelhouders en kapitaalverhogingen en -verlagingen en stelt bepaalde voorwaarden vast die moeten voorkomen dat het belang van crediteuren wordt geschaad. Ook worden minderheidsaandeelhouders beschermd: alle aandeelhouders die zich in identieke omstandigheden bevinden, moeten gelijkwaardig worden behandeld.

Uiterlijk april 2008 had de richtlijn omgezet moeten zijn.

Transparantieverplichtingen van beursgenoteerde ondernemingen - Tsjechië, Hongarije, Nederland en Polen

In 2007 is de Commissie met aanvullende maatregelen gekomen voor het EU-rechtskader van de richtlijn voor transparantieverplichtingen van beursgenoteerde ondernemingen. De Transparantierichtlijn en de uitvoeringsmaatregelen van deze richtlijn moeten ervoor zorgen dat de belegger zich beter kan informeren over de prestaties en de vermogenspositie van de desbetreffende onderneming en over wijzigingen in belangrijke deelnemingen. De uitvoeringsmaatregelen van de Commissie vullen de Transparantierichtlijn aan op de volgende punten:
* de verstrekking door de uitgevende instelling van financiële informatie in halfjaarlijkse verslagen;

* de melding door beleggers van belangrijke deelnemingen;
* minimumnormen voor de verspreiding in heel Europa van "gereglementeerde informatie" onder het publiek;
* minimumeisen waaraan de regelgeving van derde landen moet voldoen voordat deze als gelijkwaardig wordt erkend met betrekking tot een aantal elementen van de richtlijn.

Deze uitvoeringsmaatregelen gaan niet verder dan de vereisten van de Transparantierichtlijn.

Uiterlijk maart 2008 had de richtlijn omgezet moeten zijn.

De meest recente informatie over inbreukprocedures tegen de lidstaten is te vinden op:

http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm.