European Union



Brussel, 16 oktober 2008

Bestrijding van het witwassen van geld: Commissie onderneemt verdere actie om ervoor te zorgen dat België, Ierland, Spanje en Zweden bepaalde EU-wetgeving omzetten

De Europese Commissie heeft besloten België, Ierland, Spanje en Zweden voor het Europees Hof van Justitie te dagen omdat ze de Derde Witwasrichtlijn nog niet hebben omgezet in nationaal recht. De termijn daarvoor was 15 december
2007.

De Derde Witwasrichtlijn uit 2005 bouwt voort op bestaande EU-wetgeving en houdt tegelijk rekening met de herzieningen die de FATF (Financial Action Task Force, het toonaangevende internationale orgaan in de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme) in juni 2003 heeft doorgevoerd in de zogeheten veertig aanbevelingen.

De richtlijn scherpt de EU-witwasregeling die momenteel van toepassing is op de financiële sector en op advocaten, notarissen, accountants, makelaars in onroerend goed en casino's aan. Ook geldt de regeling nu ook voor trusts, verrichters van bedrijfsdiensten en voor handelaren in goederen als contante betalingen worden verricht van meer dan 15 000 euro. Daarnaast schrijft de richtlijn voor dat de antiwitwasinstrumenten (zoals de vaststelling en verificatie van de identiteit van een cliënt, het bewaren van bewijsstukken en de opleiding van personeel) ook moeten worden ingezet in de strijd tegen de financiering van terrorisme.

De richtlijn bevat nog een aantal extra eisen en waarborgen voor situaties waarin sprake is van een verhoogd risico (zoals transacties met correspondentbanken buiten de EU).

De meest recente informatie over inbreukprocedures tegen de lidstaten is te vinden op:

http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm