Rijkswaterstaat

Nummer: 70 - BHID
Datum: 16 oktober 2008

Spitsmijders gezocht om wegwerkzaamheden A12 Gouda-Zoetermeer

te ontlasten

Rijkswaterstaat zet vanaf 1 november 2008 Spitsmijden in op het traject A12 Gouda-Zoetermeer om gedurende de werkzaamheden het verkeer beter door te laten stromen. Automobilisten die tijdens de ochtendspits (6.30 tot 9.30 uur) niet over de A12 tussen Gouda en Zoetermeer rijden, komen in aanmerking voor een beloning van E4 per keer. De automobilist kiest zelf een alternatief voor het rijden in de spits, bijvoorbeeld: op andere tijdstippen rijden, thuis werken, carpoolen, gebruik maken van OV of een combinatie van deze vervoermogelijkheden.

Om te bepalen hoe vaak automobilisten normaal gesproken op dit deel van de A12 rijden, is een kentekenonderzoek gedaan. Automobilisten die regelmatig in de spits van de A12 rijden, ontvangen binnenkort een schriftelijke uitnodiging om deel te nemen aan dit Spitsmijdenproject. Rijkswaterstaat gebruikt de adresgegevens alleen voor dit onderzoek. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld en na het onderzoek vernietigd.

Uitbreiding op proef Spitsmijden Gouda-Den Haag

Spitsmijden A12 Gouda-Zoetermeer is een uitbreiding van de wetenschappelijke proef Spitsmijden Gouda-Den Haag die in september is gestart. Bij deze laatste proef staat het wetenschappelijk onderzoek naar gedragsbeïnvloeding van de deelnemende automobilisten ( ca. 100-200 Spitsmijders per dag) centraal. De uitbreiding van Spitsmijden die in november start, is gericht op het verkrijgen van een hoog aantal deelnemers (doel is 1000 Spitsmijders per dag) en wordt ingezet om de hinder voor de weggebruiker tijdens de werkzaamheden op de A12 zo veel mogelijk te beperken. Tegelijkertijd worden wetenschappelijke vragen beantwoord die alleen mogelijk zijn met grote aantallen deelnemers.

Werkzaamheden A12 Zoetermeer Gouda

Rijkswaterstaat legt tussen Zoetermeer-Oost en knooppunt Gouwe in beide richtingen een spitsstrook aan. Over een afstand van ongeveer elf kilometer ontstaat zo meer ruimte voor het verkeer in de spits. Na de aanleg gaat de maximumsnelheid omlaag van 120 naar 100 kilometer per uur. Dit verbetert de doorstroming en de verkeersveiligheid.

Momenteel wordt de vluchtstrook vervangen op de A12 tussen de aansluiting Waddinxveen en het Gouwe-aquaduct. Ook de middenberm wordt daar aangepast. Het verkeer kan tijdens het werk blijven rijden op dit traject. Wel is de maximumsnelheid verlaagd tot 90 kilometer per uur. Ook zijn delen van de rijstroken soms afgesloten. De spitsstroken moeten in het voorjaar van 2010 opgeleverd worden.

Tijdens deze werkzaamheden wil Rijkswaterstaat de hinder en de overlast voor weggebruikers zo veel mogelijk beperken en het verkeer zo goed mogelijk laten doorstromen. Rijkswaterstaat neemt daartoe verschillende verkeersmaatregelen Daarnaast biedt Rijkswaterstaat de weggebruikers alternatieven aan om de drukke spitsperiodes te mijden. Op deze manier ervaart de weggebruiker minder overlast.

Meer informatie

Meer informatie over de werkzaamheden krijgt men via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 of kijk op www.vananaarbeter.nl


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -