European Union



Brussel, 16 oktober 2008

Interne markt: Commissie neemt maatregelen tegen tien lidstaten wegens niet-omzetting van bepaalde EU-wetgeving

De Europese Commissie heeft besloten inbreukprocedures in te leiden tegen tien lidstaten omdat zij bepaalde internemarktrichtlijnen niet in nationaal recht hebben omgezet. De Commissie zal Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Polen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk voor het Hof van Justitie dagen omdat zij een richtlijn over de erkenning van beroepskwalificaties niet ten uitvoer hebben gelegd. De Commissie zal ook België, Tsjechië, Polen en Portugal voor het Hof dagen omdat zij een richtlijn over herverzekering niet ten uitvoer hebben gelegd.

Erkenning van beroepskwalificaties - Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Polen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk

De Commissie heeft besloten zes lidstaten, namelijk Duitsland, Luxemburg, Hongarije, Polen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, voor het Europees Hof van Justitie te dagen omdat zij niet hebben meegedeeld hoe zij Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties hebben omgezet.

Deze richtlijn vloeit voort uit de hervorming door de Commissie van het stelsel van erkenning van beroepskwalificaties. Deze hervorming is erop gericht arbeidsmarkten flexibeler te maken, het verrichten van diensten verder te liberaliseren, de erkenning van kwalificaties vlotter te laten verlopen en administratieve procedures te vereenvoudigen.

In deze ene richtlijn worden vijftien richtlijnen samengebracht. Twaalf daarvan zijn sectorale richtlijnen voor de beroepen van arts, algemeen verpleegkundige, tandheelkundige, dierenarts, verloskundige, apotheker en architect. De drie andere richtlijnen hebben betrekking op de meeste andere gereglementeerde beroepen, waarvoor een algemeen stelsel van erkenning van beroepskwalificaties werd ingevoerd. Deze richtlijn zorgt voor een eenvoudiger en beter werkend stelsel van erkenning van beroepskwalificaties. Dat moet bijdragen aan de mobiliteit op de interne markt voor gekwalificeerde personen die in een andere lidstaat een dienst willen verrichten of zich daar willen vestigen.

Uiterlijk op 20 oktober 2007 had Richtlijn 2005/36/EG omgezet moeten zijn.

Herverzekering - België, Tsjechië, Griekenland, Polen en Portugal

Richtlijn 2005/68/EG betreffende herverzekering vult een hiaat in de EU-verzekeringswetgeving, die in het verleden geen regeling behelsde inzake gespecialiseerde herverzekeraars (d.w.z. verzekeraars die geen directe verzekeringen aanbieden). Door het ontbreken van een EU-regelgevingskader voor herverzekeringen liep de mate van toezicht op herverzekeraars van EU-lidstaat tot EU-lidstaat sterk uiteen en was er geen sprake van een gelijk speelveld.

De richtlijn gaat uit van het bestaande prudentiële kader van de schadeverzekeringsrichtlijnen en breidt dit kader uit tot herverzekeraars: voortaan oefent de lidstaat van herkomst toezicht op hen uit en geldt het beginsel van het Europees paspoort ook voor hen.

Uiterlijk op 10 december 2007 had de richtlijn omgezet moeten zijn.

De meest recente informatie over inbreukprocedures tegen de lidstaten is te vinden op:

http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm