Uitzending EénVandaag donderdag 18.18 uur op Nederland 1

Defensie: ruim 78 miljoen extra voor aanpak bermbommen

Het Ministerie van Defensie trekt ruim 78 miljoen euro extra uit om de strijd tegen bermbommen te intensiveren. Dat meldt kolonel Joland Dubbeldam, verantwoordelijk voor de Joint Taskforce Counter-IED, in actualiteitenprogramma EénVandaag. Acht van de zeventien omgekomen Nederlandse militairen in Afghanistan kwamen om door bermbommen.

De bermbommen, ook wel IED's (Improvised Explosive Device) genoemd, vormen een dagelijkse bedreiging voor de militairen die in Afghanistan opereren. Kolonel Joland Dubbeldam, verantwoordelijk voor de Joint Taskforce Counter-IED, is blij met het extra geld: "Voor de intensivering in de strijd tegen bermbommen wordt 78,6 miljoen euro uitgetrokken. De eerste middelen gaan dit jaar al in het gebied komen."

De bermbommen zorgen ook voor veel slachtoffers onder de burgerbevolking. Dubbeldam: "Het moet veiliger worden in het gebied. Zeker voor de bevolking. Maar ook voor hulporganisaties. Iedereen is er bij gebaat dat we voorkomen dat bermbommen gelegd worden."

Defensie zet steeds meer middelen in om te voorkomen dat bermbommen geplaatst worden. Hiervoor wordt in Afghanistan onder meer een laboratorium opgezet. Ook wordt extra energie gestoken in het vergaren van inlichtingen. De Joint Taskforce Counter-IED probeert bij de producenten van de bermbommen te komen. Dubbeldam: "Welke mensen maken de IED, wie leggen ze, wie financiert dat en wie regelt dat? Inlichtingen verzamelen is belangrijk. Je moet weten wat er zich in jouw gebied afspeelt. Je moet spreken met de bevolking, vragen of ze vreemde mannen in hun dorp hebben gezien. Hebben ze verdachte acties gezien, hebben ze iemand zien graven? Al dat soort informatie is natuurlijk cruciaal om te weten wat er in het gebied gebeurt."

De jarenlange oorlogstoestand in Afghanistan zorgt ervoor dat het land bezaaid ligt met munitie en andere middelen waarmee eenvoudig bermbommen gemaakt kunnen worden. Kolonel Dubbeldam: "Ze kunnen met relatief eenvoudige middelen het ons heel moeilijk maken, zelfs met onze hightech middelen." Zo gebruikt Defensie speciale robots en opsporingsapparatuur om de bermbommen te traceren. De combinatie van alle maatregelen om bermbommen op te sporen, verkleint de kans dat er weer één ontploft, aldus Dubbeldam: "Als we alle maatregelen nemen die elkaar aanvullen, dan wordt het zeker veiliger. Maar ik kan geen garanties geven natuurlijk."


Noot voor de redactie:
Voor meer info (

EenVandaag