Boi Akih: De drie continenten


AMSTERDAM, 20080925 -- In het nieuwe culturele seizoen organiseert `Boi Akih', op uitnodiging van het Bethaniënklooster te Amsterdam, de concertreeks `De drie continenten'. Boi Akih's `world-jazz' is cross-over muziek, waarin jazz met muziektradities uit de Molukken, klassiek Indiase-, Afrikaanse- en geïmproviseerde muziek wordt gecombineerd.

De drie continenten Azië, Afrika, en Europa, vormen de rode draad van deze concertreeks. De verschillende voorstellingswerelden worden uitgewerkt door middel van de thema's: `Folksongs', `Funky Chambermusic', `Around the Mediterranean Sea' en `Uwa i-Yalelol'. Elk concert ontvangt het `Boi Akih' ensemble, dat bestaat uit zangeres Monica Akihary, componist en gitarist Niels Brouwer, en tabla speler Sandip Bhattacharya, een bijzonder gastsolist. De solist heeft door zijn jarenlange ervaring een grote toegevoegde waarde voor het uit te werken thema.

In het thema `Folksongs', 16 oktober 2008, toont gastsolist Sean Bergin zich als een ware virtuoos op de pennywhistle en saxofoon. De muziek is geïnspireerd op folkmuziek uit Ierland, Zuid Afrika, India en Indonesië.
Tijdens het tweede concert getiteld `Funky Chambermusic`, op 11 december 2008, ligt de nadruk op het klassieke element van zowel Westerse als Indiase muziek. Gastsolist Jan Willem van der Ham bespeelt hierbij zijn fagot.
In `Around the Mediterranean Sea', het thema van 12 maart 2009, laten Monica, Niels, Sandip en de Armeense duduk speler Vahé zich inspireren door muziek afkomstig uit het gebied rondom de Middellandse Zee.
Tijdens het laatste concert, Uwa i-Yalelol op 23 april 2009, worden alle continenten kort bezocht met stukken van de albums `Yalelol', `Lagu Lagu' en `Uwa i'. Monica zingt in de Molukse taal `het Haruku'. Gastsolist is Theo de Jong op akoestische basgitaar.

Boi Akih speelt op de toonaangevende festivals in Europa, Afrika en Azië. De albums `Uwa I' en `Yalelol' zijn beiden uitgebracht door het gerenommeerde Duitse WorldJazz label ENJA Records. Zowel in Frankrijk als in Nederland werden `Uwa i' en `Yalelol' verkozen tot het beste WorldJazz album van het jaar. Ook werd Boi Akih genomineerd voor de Beyond Publieksprijs 2007.

Boi Akih
Concertreeks `De drie continenten':

Donderdag 16 oktober 2008:
Folksongs met Sean Bergin

Donderdag 11 december 2008:
Funky Chambermusic met Jan Willem van der Ham

Donderdag 12 maart 2008:
Around the Mediterranean Sea met Vahé

Donderdag 23 april 2008:
Uwa i-Yalelol met Theo de Jong.

Aanvang: 20.15, Het Bethaniënklooster, Barndesteeg 6B, 1012 BV Amsterdam.
Abonnementsprijs: ¤ 40,- , losse kaarten ¤ 12,50.
Voor meer informatie: www.bethanienklooster.nl of www.boiakih.com





Ingezonden persbericht