Ingezonden persbericht


NOODHULP VOOR NIEUWE VLUCHTELINGENSTROOM CHRISTENEN MOSUL (IRAK)

Nederland Helpt, donderdag 16 oktober, 17.09 uur, Nederland 2

Deze week kwam een nieuwe vluchtelingenstroom op gang van duizenden christenen uit de stad Mosul in Irak. Afgelopen week werden dertien à veertien christenen vermoord. Wie er achter zitten is onduidelijk, maar Mosul is een broeinest van Soennitische extremisten. De aartsbisschop van Kirkoek spreekt van 'een campagne van zuivering, moord en bedreiging'. Eerder dit jaar werd ook de bisschop van Mosul om het leven gebracht. EO Metterdaad voert op dit moment een hulpactie voor gevluchte Assyrische christenen in Irak.

Donderdagmiddag in Nederland Helpt de laatste aflevering met schrijnende verhalen van eerder gevluchte christenen. Zij verblijven in de vlakte van Ninevé, halsoverkop hun huis verlaten -zonder spullen en zonder werk. Lokale organisaties ondersteunen deze mensen met voedselpakketten en medische zorg. Deze Ninevé-vlakte valt, in tegenstelling tot de Koerdische gebieden, onder Irakees bestuur. De UNHCR en het Rode Kruis verlenen in de Nineve-vlakte geen hulp, omdat het er te gevaarlijk is. Er is zelfs 1 dorp waar 127 gevluchte weduwen wonen. Van al deze vrouwen is de man vermoord. Presentatrice Carla van Weelie sprak met een aantal van hen.

Zeman
Zeman is 27 jaar. Drie jaar geleden begon de nachtmerrie. Haar zoontje werd vier dagen gekidnapped. Bij zijn terugkomst kreeg Zeman te horen dat haar man de volgende zou zijn. Eén jaar geleden werd haar man bij een nep-checkpoint gericht doodgeschoten. De dader hielp eerst de moslimfamilie uitstappen. Later keerden de daders nog eens terug, schoten hem nogmaals van top tot teen 17 kogels door zijn hele lichaam. Haar man was zo toegetakeld; Zeman mocht haar overleden man niet zien. Alleen zijn voeten. Ze heeft zijn schoenen uitgedaan en zijn voeten gekust. Zijn schoenen staan nu, een paar jaar na de moord op haar man, nog steeds in haar kamer.

Fatin
Fatin, 38 jaar, is moeder van 6 kinderen. Ze komt uit de buurt van Bagdad. Haar man was taxi-chauffeur en werd in oktober 2006 ontvoerd. Fatin kreeg een telefoontje van een moslim-leider (mujaheddin); ³We hebben je man. We gaan m vermoorden. Laat de paus hem nu maar redden.² Fatins familie is toen haar man gaan zoeken. Ze vonden zijn dode lichaam in een industrie-gebied, buiten de stad. Zelfs tijdens begrafenis werd ze nog bedreigd. Drie auto's kwamen langs, deze mannen vroegen: ³Wie is dat, die je begraaft? En hoe is hij omgekomen?² Fatin durfde hen niet te zeggen dat haar man vermoord was, waarop ze haar bedreigden. Inmiddels is ze gevlucht naar de Ninevé-vlakte. Ze heeft niks meer voor haar kinderen. Soms hebben ze een paar dagen geen eten; ³Soms zeggen m'n kinderen 's avonds: ik heb honger.² Haar dochter van zestien is sinds de moord op haar vader zo getraumatiseerd, dat ze bijna niet meer praat.


---


---

Noot voor redactie,