LLiNK

Rotterdam, 8 oktober 2008
-PERSBERICHT-

Kiloknallers: groene LLiNK thema-avond vol tips en entertainment

'Kiloknallers' is donderdag 16 oktober de eerste van twee opmerkelijke thema-avonden van LLiNK. Een avond vol informatie, verrassende tests en veel entertainment, waarin de groene omroep onder andere laat zien hoe we aan de vermindering van het broeikaseffect zelf ook actief kunnen bijdragen. Co-presentatrice Floortje Dessing: 'LLiNK wil deze avond op een leuke manier zien dat milieubewust leven helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn en dat je heel simpel écht een bijdrage kan leveren aan een schonere wereld.'

Tafelgasten minister Jacqueline Cramer, journalist Jort Kelder en Anne-Marie Rakhorst, één van de meest succesvolle groene ondernemers in Nederland, geven samen met presentatrices Froukje Janssen en Floortje Dessing hun commentaar op de vier groene thema's van de avond: voedsel, mode, wonen en vervoer. Froukje: 'Zelf iets doen om de CO2-uitstoot en daarmee het broeikaseffect te verminderen, is veel eenvoudiger dan velen van ons soms wel denken. Je hoeft echt niet je auto te verkopen of je hele dak met zonnepanelen te bedekken. Het gaat juist om die kleine dingen, waarvan we ons vaak niet eens bewust zijn dat ze het milieu zo vervuilen.'

Verrassende test 'groene' producten
Belangrijk onderdeel van de thema-avond is een uitgebreide test van een reeks aan artikelen, waarvan velen het predicaat 'groen' hebben. Van zogenaamd zuinige lampen, verantwoorde voeding tot milieubewuste kleding. Maar is alles wel zo milieuvriendelijk als de makers ons willen doen geloven? Een groep onderzoekers testte in opdracht van LLiNK een aantal van deze artikelen en toont een aantal opmerkelijke resultaten.

Plankgas op Circuit Park Zandvoort
Als het gaat om vervuiling, nemen auto's nog steeds een belangrijk deel van de CO2-uitstoot voor hun rekening. Maar we willen natuurlijk wél graag in onze auto blijven rijden. Op Circuit Park Zandvoort laat topcoureur Shirley van der Lof zien, dat de ontwikkelingen op gebied van elektrische en hybride auto's de laatste jaren een enorme vlucht hebben genomen. Ze gaat plankgas rond in een bloedsnelle elektrische Lotus, voelt de nieuwe hybride modellen (auto's met zowel een benzine- als een elektrische motor) van Volkswagen en Smart aan de tand en laat een revolutionaire waterstof kart zien van de Technische Universiteit.

Wat is de C02-uitstoot van een koe?
Topkok Leon Mazairac van het programma 'Eet Smakelijk' bereidt met een groep brandweermannen een vegetarische maaltijd. Want wat weinig mensen weten: als we allemaal een beetje minder rundvlees eten, is dat stukken beter voor het milieu. Wist je dat één koe tot het moment dat-ie wordt geslacht, net zo veel CO2 heeft uitstoten als een middenklasse benzineauto in 25.000 kilometer? Tja, dan eet je toch wat bewuster je biefstukje.

Hoe groen zijn onze filmsterren?
De thema-avond wordt regelmatig onderbroken door het 'CO2-Journaal', waarin we onder andere kijken welke Hollywood sterren écht milieubewust leven en welke maar doen alsof. Het 'CO2-Journaal' neemt daarnaast een kijkje in enkele nieuwe 'groene' woningen en constateert dat comfort en design heel goed samengaan met een milieubewuste levensstijl.

LLiNK Thema-avond 'Kiloknallers' donderdag 16 oktober om 20:30 uur op Ned 3.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.

---

Noot voor de redactie,

LLiNK