Politie Twente

Persberichten Politie Twente donderdag 16 oktober 2008



Drugscontrole

Hengelo

De politie Twente heeft donderdagavond 16 oktober 2008, in totaal 27 bestuurders aangehouden voor vermoedelijk rijden onder invloed van drugs. Op het politiebureau zijn van deze personen bloedmonsters afgenomen om het gebruik van verdovende middelen bevestigd te krijgen door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De bestuurders werd een rijverbod opgelegd. De controle, die voor de derde keer in de regio Twente plaatsvond, is gericht op het bevorderen van de verkeersveiligheid en zal vaker uitgevoerd worden.

Op donderdag 16 oktober 2008 heeft de politie op verschillende locaties in Hengelo tussen 19.00 uur en 23.00 uur 27 bestuurders gecontroleerd, waarvan was geconstateerd dat zij na een bezoek aan een coffeeshop met een motorvoertuig wegreden. Omdat het vermoeden aanwezig was dat deze bestuurders mogelijk onder invloed van drugs hun voertuig bestuurden werden zij aan de kant gezet en gecontroleerd. Bij vijf van de 27gecontroleerde personen werd geconstateerd dat men vermoedelijk onder invloed van drugs verkeerden.

De constatering van drugsgebruik werd mede gedaan door een van de twee aanwezige experts van Drugs Expertise Nederland. Na de constatering op straat werd de betrokken bestuurder overgebracht naar het politiebureau in Hengelo, waar een forensisch-arts een bloedproef afnam. Deze bloedproef zal te zijner tijd de aangetroffen stoffen met bijbehorende gevaarzetting aantonen, waarna het Openbaar Ministerie tot eventuele vervolging zal overgaan. Nadat de personen een rijverbod was opgelegd verlieten zij het politiebureau weer.

Deze vorm van controle voert de politie Twente uit omdat uit onderzoek is gebleken dat het roken van 1 joint gelijk staat aan een alcoholpromillage van 1,1. De effecten op de rijvaardigheid zijn volgens het NFI groot.

Tijdens deze controle was tweede kamerlid Sander de Rouwe van de CDA-fractie aanwezig. Het kamerlid was op de uitnodiging van het Twentse korps ingegaan om op deze drugscontrole mee te maken. "Politie Twente loopt met deze controle vooruit en pakt door! Dat wordt in Den Haag zeer gewaardeerd" was zijn reactie na afloop van de controle.

Naast de vijf aanhouding met betrekking tot het rijden onder invloed van drugs werd een 32-jarige bromfietsbestuurder uit Hengelo aangehouden. Hij was beginnend bestuurder en had de toegestane 0,2 promillage overschreden Verder werden er een 40-tal verkeersovertredingen geconstateerd waar een boete voor werd uitgeschreven. Tevens werd er bij een bestuurder een honkbalknuppel in beslag genomen en reed een bestuurder met een ongeldig verklaard rijbewijs.


---- --




Politie Twente