Gemeente Boxtel


Archeologisch onderzoek De Croon komt in tweede fase

Eind oktober wordt het bouwterrein van De Croon drooggemalen. Dan kan in het hart van Boxtel het middeleeuws stadkernonderzoek van start gaan. De archeologen onderzoeken de vroegere cultuur en voedseleconomie.

Link:
http://www.boxtel.nl/nieuws.php
Een archeologisch veldteam staat klaar om op de plek aan de Markt, waar het appartementen- en winkelcomplex De Croon zal verrijzen, de bodem bloot te leggen. Dit is niet de eerste keer dat men sporenonderzoek doet. Ook in 2005 zijn archeologen al aan de slag geweest op het terrein. Toen waren de omstandigheden minder gunstig. De onderzoekers konden toen maar beperkt graven omdat de resten van de kelder onder het voormalig politiebureau nog opgeruimd moesten worden. Ook het oude bankgebouw van ABN-AMRO belemmerde uitgebreid graven in de bodem. Destijds werkte bovendien het weer niet mee, zodat de onderzoekers door de hevige regen en het grondwater letterlijk met de voeten in de modder stonden. Toen is desondanks al een bijzonder interessante vondst gedaan. Er is een geknikt stuk eikenhout naar boven gekomen van 96 x 60 centimeter, vermoedelijk een onderdeel van een houten platbodem. Jaarringenonderzoek van het hout bracht aan het licht dat de balk uit 1298 stamt. De archeologische onderzoekers hopen via nieuwe opgravingen nu meer te weten te komen over het Boxtelse leven uit de 13e en 14e eeuw en de achtergrond van deze interessante vondst. De Heemkundekring Boxtel is bijzonder blij dat het onderzoek nu zijn tweede fase ingaat. De kring is zelf ook actief betrokken bij deze archeologische speurtocht. Voorzitter Dik Bol: ?De onderzoeksvraag is gelukkig breed geformuleerd, zodat er  naar meerdere zaken wordt gekeken. Het is voor Boxtel heel belangrijk dat wij nu boven water kunnen krijgen wat de achtergrond is van de vondst van de eikenhouten balk. Het is natuurlijk speculatief, maar wij hebben het sterke vermoeden dat er intensieve scheepvaart is geweest op de Dommel met een scheepswerf in Boxtel, precies waar straks het appartementencomplex De Croon verrijst.?
Wethouder Anton van Aert vindt het heel belangrijk dat het archeologisch erfgoed blootgelegd en veilig gesteld wordt voordat Bouwfonds Zuid Nederland start met de werkzaamheden. De komende twee weken maakt het Bouwfonds de damwand af waarna de bronbemaling van het bouwterrein kan beginnen. Als de grond droog is, kunnen de archeologen als eerste aan de slag.

16-10-2008


Gemeente Boxtel
0411 - 655 911
gemeente@boxtel.nl