CPNB


Persbericht 17-10-2008
Twee vrouwen openen Nederland Leest
Uitdeling boek Twee vrouwen vannacht feestelijk gestart in openbare bibliotheken

Wethouder Carolien Gehrels ontvangt een boek uit handen van Philip Freriks (c: Chris van Houts)

In diverse openbare bibliotheken is vannacht om klokslag 0.00 uur de derde editie van Nederland Leest gestart met de feestelijke uitdeling van het boek Twee vrouwen (1975) van Harry Mulisch. Voorafgaand kon het publiek dansen in jaren zeventig sfeer waarna lokale politici eerste exemplaren in ontvangst namen van het boek. In Amsterdam werd dit gedaan door de wethouder van Cultuur Carolien Gehrels en haar partner Esther de Boer. Zij kregen het boek uit handen van Nederland Leest-ambassadeur Philip Freriks die het publiek daarbij opriep het boek te lezen en er met elkaar over te praten. Annejet van der Zijl droeg haar Lofrede op het boek voor. Vanaf nu is Twee vrouwen gratis verkrijgbaar voor leden van openbare bibliotheken. De totale oplage van het boek is 1.030.500 exemplaren. Nederland Leest duurt tot en met vrijdag 14 november.

Wethouder Carolien Gehrels las tijdens haar studie Nederlands Twee vrouwen voor het eerst. "Ik ben altijd een groot Mulisch-fan geweest. Twee vrouwen vond ik toen, maar ook nu na herlezing, literair zeer de moeite waard. Bovendien: over de liefde tussen twee vrouwen is niet veel en ook nooit goed geschreven. Dit boek is een buitengewone uitzondering". In Twee vrouwen draait het om de oudere Laura en de jonge Sylvia, en hun maatschappelijk niet-geaccepteerde liefde. De roman legt verbanden met ouder/kindrelaties en man/vrouwverhoudingen. Mulisch weeft de klassieke noodlotsdrama's van Orpheus en Oidipoes in zijn verhaal.

Twee vrouwen verschijnt in verschillende edities. Naast de gratis pocket die de openbare bibliotheken verspreiden onder hun leden is er een scholiereneditie voor 4-havo en 4-vwo (i.s.m. Stichting Lezen); een editie met blanco kaft om zelf een omslagontwerp voor te kunnen maken (i.s.m. Premsela - Dutch Platform for Design and Fashion); een Vlaamse editie (i.s.m. met Boek.be) en een luxe handelseditie. Voor de handelseditie stelde Onno Blom de bijdrage Een man, twee vrouwen samen, geïllustreerd met foto's uit Mulisch' privé-archief. Tevens is er een herschreven versie voor mensen die moeite hebben met lezen (i.s.m. Stichting Lezen & Schrijven), die verschijnt als jubileumuitgave in de serie Leeslicht-boeken. En er is een editie in gesproken vorm op Daisy-rom voor blinde en slechtziende klanten van het loket Aangepast-lezen.

Speciaal voor Nederland Leest bewerkten Paulette Smit en Manoushka Zeegelaar Breeveld de roman Twee vrouwen tot een theatraal stuk, dat tijdens de campagneperiode verschillende theaters aandoet. De laatste voorstelling wordt gespeeld in de Stadsschouwburg Amsterdam op vrijdagmiddag 14 november als daar de campagne feestelijk wordt afgesloten in aanwezigheid van Harry Mulisch. Meer informatie over Nederland Leest en alle activiteiten zie www.nederlandleest.nl.