Gemeente Bergambacht


Financieel gezond en ruimte voor nieuwe plannen

---

Bergambacht, 17 oktober 2008

Het college van burgemeester en wethouders van Bergambacht presenteert een sluitende begroting. Bovendien is er veel ruimte voor nieuw beleid. Het huishoudboekje van de gemeente laat voor de jaren 2010 t/m 2012 zelfs overschotten zien van gemiddeld 200.000 per jaar. Een mooie buffer voor onvoorziene zaken of nieuw beleid.

Een paar opvallende zaken uit de begroting op een rij:

De lokale lastendruk wordt verhoogd met 1,5 %. Dit is minder dan het huidige inflatiepercentage, dat door de rijksoverheid is gesteld op 2,7 %.

Er wordt vijf miljoen euro vrijgemaakt voor het uitwerken van de plannen uit de Structuurvisie. Dit geld komt o.a. beschikbaar door de opbrengst van eigen onroerend goed, exploitatiebijdragen woningbouw en reserves. De Structuurvisie Beleef Bergambacht wordt, naar verwachting, op 28 oktober aanstaande vastgesteld door de gemeenteraad. Door het vrijspelen van het genoemde bedrag kan de raad direct tot uitvoering van een aantal zaken overgaan. Er zijn nogal wat wensen, zoals een landbouwweg langs de N207, een tunneltje onder de N210 en (ondergrondse) parkeervoorzieningen. Na besluitvorming worden de plannen uitgebreid toegelicht o.a. via een huis-aan-huisbrochure.

Speerpunten uit de Jeugdnota worden uitgewerkt in jaarplannen. Hiervoor wordt structureel 50.000 opgenomen in de begroting. Het gemeentebestuur wil de jeugd stimuleren om te gaan sporten. Hiervoor wordt een Sport-Cultuurpas uitgegeven. Verder moet gericht gezondheidsbeleid ertoe leiden dat in de jeugdsozen verantwoord alcoholgebruik en drugspreventie wordt geïntroduceerd.

Er is geld vrijgemaakt voor de aanleg van kunstgrasvelden. Onderzoek moet uitwijzen wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Voor het verbeteren van diverse trapveldjes in de gemeente (verharde ondergrond/kunstgras) is een bedrag van 225.000 uitgetrokken.
Ook voor 2009 staan nieuwbouwplannen op stapel. Naar verwachting wordt gebouwd aan de Meidoornstraat, Badhuisstraat (oude brandweerkazerne), Lutterveldstraat (buurtsuper) Kromme Draai, t Slot, Dijklaan-west-2 en de Arendshoeve (zorghotel). Een aantal van deze bouwplannen voorziet in de bouw van koopwoningen voor de lagere inkomensgroepen en starters via speciale financiële maatregelen.

Tevens verwacht het college dat in 2009 gestart wordt met de uitbreiding van het Bedrijventerrein de Wetering.

Het college heeft in actieprogrammas vastgelegd welke concrete doelen op korte en middellange termijn behaald moeten worden om energie te besparen.
Niet alleen de klimaatverandering maar ook onze verantwoordelijkheid voor de maatschappij ligt ten grondslag aan dit beleid. Maatschappelijk verantwoord ondernemen past ook bij de gemeente Bergambacht. Stimuleren van, en het gebruik van duurzame energie wordt in overweging genomen. Voor het uitvoeren van deze actieprogrammas is structureel 50.000 begroot.

Om de aanschaf van levensreddende Automatische Externe Defibrilatoren (AEDs) te stimuleren is 7500 beschikbaar. Plaatselijke niet commerciële (sport)verenigingen en/of organisaties komen hiervoor in aanmerking.

Op maandag 3 en donderdag 6 november bespreekt de raad de voorstellen en wordt de begroting vastgesteld.
Download hier de Begroting 2009 download


---