FNV

visual

17-10-2008

FNV wil schoon schip maken

Bos en Balkenende zijn de situatie goed te lijf gegaan, maar dat kan niet meer zijn dan het begin. Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius vanmorgen in een toespraak voor de SER over de financiële crisis. "Ik verwacht meer van ze. Meer invloed, meer toezicht en controle van de overheid."

Jongerius pleit voor meer toezicht en transparantie op de financiële markt. "Er wordt publiek geld gepompt in een systeem dat voor iedereen, de bankiers en de mensen thuis, onbegrijpelijk is. Dus: Geen geld zonder invloed en toezicht."

Topinkomens Daarnaast wil de FNV de topinkomens Europees aanpakken. Jongerius heeft daar woensdag bij de Europese Vereniging van Vakcentrales EVV voor gepleit. Volgende maand komt de EVV met een uitwerking van de plannen.

"Die belachelijk hoge salarissen en bonussen van een paar miljoen zijn de oorzaak van alle kwaad. Hebzucht heeft de top van financiële wereld over de rand van het fatsoen gejaagd. Dat moet nu maar eens afgelopen zijn. Persoonlijke belangen mogen niet samenvallen met het bedrijfsbelang. We moeten naar een systeem waarin wordt beloond op basis van langetermijn prestaties en niet op kortetermijn winst."

Meer toezicht In haar speech benadrukt Jongerius dat het toezicht op de financiële sector moeten worden versterkt. "Persoonlijk winstbejag lijkt de laatste jaren steeds meer de motor te zijn van de handel en wandel in de financiële sector. Het is belangrijk om na te gaan of het toezicht van de ECB en de Nederlandse Bank en andere instellingen adequaat heeft kunnen functioneren. In de toekomst is toezicht nodig op alle soorten financiële instellingen die grote systeemrisico's kunnen veroorzaken. De gesloten cultuur van de financiële wereld moet worden doorbroken. Kortom, hier moet schoon schip worden gemaakt."

Om de vereiste openheid te bereiken denkt de FNV aan een soort Wet Openbaarheid Bestuur, maar dan gericht op het bankwezen. En persoonlijk belang en bedrijfsbelang moeten vanaf nu strikt gescheiden worden. "Dus zorg dat bestuurders niet zelf beter worden van een voorgenomen fusie. En is het een idee om bankiers te belonen naar functioneren op langere termijn? Dus pas een bonus als blijkt dat de positieve resultaten blijvend zijn."

Er moeten ook duidelijker criteria komen om nieuwe financiële producten te beoordelen. "Misschien kunnen we regelen dat bij introductie van een nieuw financieel product vooraf toestemming nodig is van een financiële autoriteit."

Invloed van aandeelhouders Jongerius wijst de SER in haar toespraak ook op de te grote invloed van sommige aandeelhouders. "We kennen allemaal de praktijken van de durfkapitalisten die goed renderende bedrijven in de uitverkoop gooien. Zij zijn te vaak en te veel gericht op korte termijn gewin." De FNV stelt bij overname boven een nader te bepalen bedrag een verplichte toets voor, die de onderliggende financiële constructies beoordeelt.

Jongerius roept de SER op de wettelijk toegekende rechten en plichten van aandeelhouders onder de loep te nemen. "Kan de invloed van de aandeelhouders op het bedrijfsbeleid dan ook maar niet beter worden ingeperkt of in goede banen worden geleid?"

Werknemers Tegelijk wil de FNV de invloed van de werknemers vergroten om echt tegenwicht te kunnen bieden. "Daarbij moeten we elkaar lastige vragen durven stellen. Zodat het machtsevenwicht kan herstellen en haar gezonde balans hervindt."

Lees de volledige test van de speech:

{icon_pdf.gif} SER-speech Agnes Jongerius over financiele crisis - 17 okt 2008