Nederlandse Politiebond


Minister nog niet overtuigd van ernst BVCM-problemen

Op donderdag 16 oktober heeft de NPB in het maandelijks overleg tussen de minister van BZK en de politiebonden forse kritiek geuit op de ontwrichte roosterplanning in de korpsen Noord-Holland Noord en Drenthe als gevolg van de invoering van het roosterprogramma BVCM. Gezien de alarmsignalen die door de ondernemingraden in deze korpsen zijn afgegeven, heeft de NPB gepleit voor het stopzetten van het project totdat alle grote fouten uit het systeem zijn gehaald.

De minister bleek nog niet geheel overtuigd van het falen van het systeem en wil de zaak eerst bespreken met de deskundigen die medeverantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de BVCM-software.

Op voorstel van de NPB is het volgende besloten:
1. De problemen die het systeem veroorzaakt op het gebied van de bedrijfsvoering zal de minister via de verantwoordelijke portefeuillehouder binnen de Raad van Hoofdcommissarissen bespreekbaar maken met de ondernemingsraden.

2. De rechtspositionele problemen die het systeem oproept (o.a. het niet kunnen registreren van verschoven uren) zal op 5 november besproken worden in een speciale werkgroep, waarin ook de NPB zitting heeft.

De minister krijgt van ons dus wat ruimte om de kwestie te onderzoeken. Het mag echter duidelijk zijn dat planners, ondernemingsraden en de NPB niet veel geduld meer hebben met de BVCM.

Ondernemingsraden bezorgd
Op diezelfde donderdag 16 oktober reisden de ondernemingraden van de regiokorpsen Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Fryslân, Kennemerland, Hollands Midden, Twente en Drenthe en de ondernemingsraad van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) naar Noord-Holland Noord om daar de gevolgen van het werken met de BVCM te bekijken en te bespreken. Dat gebeurde op uitnodiging van de voorzitter van de ondernemingsraad van Noord-Holland Noord, NPB-kaderlid Karin Rietveld. Zij verklaarde na afloop dat alle aanwezigen onder de indruk waren van de praktische problemen die het overschakelen op de huidige versie van de BVCM met zich meebrengt. (Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari 2009 alle Nederlandse politiekorpsen op de BVCM overschakelen.)

Een hoop dubbel werk
'Eén van de kernproblemen is dat er simpelweg onvoldoende servercapaciteit beschikbaar is, wat het systeem uiterst traag maakt,' aldus Rietveld. 'Om daar wat verbetering in te brengen is besloten alle zogenaamde 'raadpleegfuncties' buiten werking te stellen. Dat leidt er onder andere toe dat het systeem geen inzichtelijke roosters meer kan leveren voor de 'gewone' werknemers. De planners zijn dus gedwongen om de gegevens uit de BVCM in Excel-bestanden te plaatsen en dan moet er vervolgens ook nog flink wat handmatig gecorrigeerd worden. Allemaal dubbel werk, wat ertoe leidt dat de planners nu nog bezig zijn met het roosteren van periode 11, terwijl ze normaal gesproken de roosters voor periode 13 al klaar zouden hebben.'

Gepubliceerd op 17 oktober 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.