Provincie Zuid-Holland

Albeda college tekent samenwerkingsovereenkomst met school in China 17-10-2008

Boading-17 oktober 2008
Vandaag is in Baoding (China) een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het Albeda College Rotterdam, de Boading Vocational Highschool for Women en het Empark Grand Hotel in Beijing. De samenwerking is tot stand gekomen dankzij de provincie Zuid-Holland. Deze werkt al enige jaren samen met de provincie Hebei in China. Vanuit het zogenoemde Co Development Programma bemiddelt de provincie voor bedrijven en instellingen om de marktentree makkelijker te maken en in het opzetten van (verdergaande) samenwerking in Hebei. Gedeputeerde Dwarshuis maakt zich al jaren hard voor onderwijs binnen het Co Development Programma. "Onderwijs heeft een speciaal plekje in mijn hart" aldus Dwarshuis.

De onderwijsinstellingen gaan samenwerken om het Chinese horecaonderwijs aan te laten sluiten bij de moderne ontwikkelingen in de horeca en de laatste onderwijskundige inzichten. Daarnaast zal het Albeda College haar Chinese zusterschool bijstaan in het opzetten van Engelstalig Businessonderwijs. Ook samenwerking tussen Nederlandse en Chinese bedrijven in de recreatie- en toerismesector wordt beoogd. De lange termijn doelstelling van het project is de groei van het toerisme in de regio. Voor deze samenwerking krijgen de onderwijsinstellingen een subsidie van 400.000 euro.

De komende twee jaren zullen docenten van de afdeling horeca en de International Business Studies van het Albeda College regelmatig in Baoding zijn om samen met hun Chinese collega's de beide onderwijsprogramma's te ontwikkelen. Verder zullen de Chinese collega's een kijkje in de Albeda-keuken komen nemen en staat een studiereis van cursisten van het Albeda College naar Baoding op het programma. Uniek aan deze samenwerking is de rol van het lokale bedrijfsleven in de vorm van het Empark Grand Hotel. Dit hotel is al een stageadres voor Chinese studenten en zal zich in dit project ontwikkelen tot een echt leerbedrijf. Hiermee wordt een stap voorwaarts gezet in de ontwikkeling van een van de armere regio's in China.

De samenwerking tussen het Albeda College en de Baoding Vocational Highschool for Women wordt ondersteund door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken via de zogenoemde Azië-faciliteit. Dit stimuleringsprogramma is gericht op projecten die kennisuitwisseling met Chinese partners beogen. Doelgroepen zijn onderwijs-, trainings- en onderzoeksinstellingen, bedrijven, niet-gouvernementele organisaties, maatschappelijke organisaties en
(semi)overheidsinstanties.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22