Gemeente Nijkerk


rekenkamer Oproep tot indienen van onderzoeksonderwerpen

Rekenkamercommissie
De rekenkamercommissie is een onafhanke-lijke commissie die jaarlijks de effectiviteit en de efficiëntie van het gemeentelijk beleid onderzoekt. Zo is de afgelopen jaren onder-zoek gedaan naar het subsidiebeleid, de inhuur van externen en de omgang van de gemeente met klachten en bezwaarschriften. De commissie bestaat uit vier externe leden en een externe voorzitter.

Onderzoeksonderwerpen
De rekenkamercommissie is onafhankelijk en kiest haar onderzoeksonderwerpen zelf. Maar de commissie luistert wel graag naar belanghebbenden en ontvangt graag onderzoeksideeën van inwoners. Daarbij gelden de volgende kantekeningen:

- Uw onderzoeksidee moet het persoonlijk belang overstijgen De rekenkamercommissie richt zich niet op individuele gevallen. Als u vindt dat u persoonlijk bent benadeeld door de gemeente, zoekt u dan schriftelijk of mondeling contact met de klachtencoördinator van de gemeente.

- De rekenkamercommissie kijkt of het nodig is dat een ingediend onderwerpen onderzocht wordt door een onafhankelijke commissie. Heeft u bijvoorbeeld een tip, een advies of een klacht dan kunt u hiervoor vaak terecht bij de gemeente(raad) of het college van burgemeester en wethouders.

Criteria
De rekenkamercommissie evalueert het gemeentelijk beleid achteraf. Daarnaast hanteren wij de volgende selectiecriteria:


- Hoe maatschappelijk relevant is het onderwerp?
- Wat zijn de risico's voor de gemeente?

- Wat is de toegevoegde waarde van het onderzoek?
- Is de onderzoeksvraag niet op een andere, meer eenvoudige wijze te beantwoorden?

- Is een soortgelijk onderzoek al eerder uitgevoerd?

Waar kunt u uw onderwerp indienen?
Is er een onderdeel van het gemeentelijk beleid, waarvan u denkt: 'Daar zou de rekenkamer-commissie onderzoek naar moeten doen'? Stuur dan een e-mail naar info@rkvalleienveluwerand.nl.

Geef in uw mail duidelijk aan om welk onderwerp het gaat en geef een korte toelichting waarom u vindt dat dit onderzoek uitgevoerd moet worden door een onafhankelijke commissie.

U ontvangt binnen zes weken een eerste reactie van de rekenkamercommissie.