Gemeente Alkmaar


Onder embargo tot 17 oktober 16.45 uur

Alkmaar, 17 oktober 2008

Ere-insigne in goud voor Sander Douma, directeur Sportpaleis Alkmaar

Loco-burgemeester Hans Meijer reikt op vrijdag 17 oktober 2008, om ca. 17.00 uur het Ere-insigne in Goud van de gemeente Alkmaar uit aan de heer Sander Douma, als bewijs van waardering voor zijn jarenlange inzet voor de wielersport in Alkmaar. Dit gebeurt tijdens de ontvangst in het stadhuis ter gelegenheid van het Europees Kampioenschap Baanwielrennen, dat dit weekend in Sportpaleis Alkmaar wordt gehouden.

De heer Douma is al vanaf zijn jeugd betrokken bij het wielrennen. Vanaf 1963 tot 1970 heeft hij als profwielrenner (o.a. bij de RIH-Fongersploeg en de Batavusploeg) meegedaan aan wedstrijden en wielerklassiekers, en heeft met 'grote namen' gereden.

Als lid van wielrenvereniging Alcmaria Victrix is hij na zijn wielercarrière nauw betrokken geraakt bij de Alkmaarse wielerbaan. Daarnaast is hij zich als architect professioneel bezig gaan houden met onder meer het ontwerpen van wielerbanen - zowel in Alkmaar als wereldwijd. Ontwerpen van zijn hand zijn gerealiseerd in o.a. Athene, Manchester, Londen, Adelaide en Rio de Janeiro.

Zijn grote betrokkenheid bij deze tak van sport uit zich ook in het vele vrijwilligerswerk dat hij doet in Alkmaar. Zo is hij ruim 24 jaar (onbezoldigd) directeur van Sportpaleis Alkmaar en heeft hij vele uren gestoken in lobbywerk om de noodzakelijke subsidies te verkrijgen voor de realisatie van de houten baan en totale klimaatbeheersing. Ook was hij mede-initiator van de overkapping van de wielerbaan in Alkmaar.