Ingezonden persbericht


Anti-discriminatiebureaus verplicht in heel Noord-Holland

Alkmaar, 17 okt. 08

Art.1 bureau discriminatiezaken NHN wil de aandacht vestigen op de nieuwe wet antidiscriminatievoorzieningen die in 2009 van kracht wordt, door posters over 'gelijke behandeling' op te hangen in vijf gemeenten die niet aangesloten zijn of waren bij een anti-discriminatie bureau.

Een nieuwe wet verplicht alle Nederlandse gemeenten om hun burgers toegang te bieden tot laagdrempelige en professionele anti-discriminatievoorzieningen in de directe omgeving. Deze wet wordt in 2009 van kracht. Op dit moment telt Noord-Holland enkele tientallen 'witte vlekken'; gemeenten die nog niet samenwerken met een regionaal anti-discriminatiebureau (ADB).

De vijf Noord-Hollandse ADB's (Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord, Art. 1 Gooi & Vechtstreek, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland , Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland en Meldpunt Discriminatie Amsterdam) nemen alvast een voorschot op de nieuwe wetgeving. Met posters en flyers informeren ze de komende maanden de inwoners van de witte vlekken over het ADB-werk. Om te beginnen worden er in oktober en november honderden driehoeksborden op straat geplaatst met de tekst 'Ongelijk behandeld = gelijk bellen'. Door te wijzen op het telefoonnummer 0900-2354354 willen de ADB's iedereen die zich gediscrimineerd voelt of met ongelijke behandeling geconfronteerd wordt uitnodigen om daarvan melding te doen. In oktober verspreiden de vijf bureaus tevens duizenden flyers bij bibliotheken, buurthuizen, verenigingen, instellingen en andere publieksplaatsen om de naamsbekendheid van de ADBs verder te vergroten.

Het werkgebied van Art.1 Noord-Holland Noord omvatte weliswaar al de hele politieregio Noord-Holland Noord, maar vijf gemeenten hadden tot voor kort geen samenwerkings-overeenkomst met het bureau. In de regio Noord-Holland Noord hebben de gemeenten Wieringen en Bergen zich in 2008 aangesloten bij Art.1 Noord-Holland Noord, en zijn Graft de Rijp en Texel van plan om dit per 2009 te doen. Alleen Harenkarspel blijft dan nog over als 'witte vlek'. De inwoners van alle andere gemeenten hebben per 1 januari 2009 toegang tot de diensten van Art.1 Noord-Holland Noord; ondersteuning als zij slachtoffer worden van discriminatie, advies en informatie, voorlichting aan allerlei doelgroepen, scholen en bedrijven en onderzoek naar de aard en omvang van discriminatie.

Dat dit nog hard nodig is blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke bureau I&O Research. Daaruit komt naar voren dat het afgelopen jaar ruim 200.000 volwassen inwoners van Noord-Holland met discriminatie te maken kregen. Slechts een klein deel van hen (15%) maakte daarvan melding bij een vertrouwenspersoon op het werk, de politie of een anti-discriminatiebureau. De samenwerkende ADB's hopen de meldingsbereidheid te vergroten door extra aandacht te vragen voor de mogelijkheden om discriminatie te voorkomen, te signaleren en te bestrijden.

Meer informatie over de ADB-campagne is verkrijgbaar bij onderstaande contactpersonen:

-Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord (M. Cornelissen - 072-5154400, m.cornelissen@art1nhn.nl) Mobiel 06-26320329

De andere Anti-discriminatie bureaus in Noord Holland die ook meedoen aan deze campagne:

-Bureau Art. 1 Gooi & Vechtstreek (W. Visser - 035-6231100, wvisser@versawelzijn.nl)

-Bureau Discriminatiezaken Kennemerland (F. Janss - 023-5315842, fj@bdkennemerland.nl)

-Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland (E. Schaap - 075-6125696, e.schaap@bdzaanstreek.nl)

-Meldpunt Discriminatie Amsterdam (J. Silversmith - 020-6385551, discriminatie@meldpunt-amsterdam.nl)

Met vriendelijke groet

Isa Schipper
(Voorlichter Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord)

Verdronkenoord 35a

1811 BB Alkmaar

072-5154400
voorlichting@art1nhn.nl www.art1nhn.nl