Gemeente Lochem


Lochem kan 'oogsten' dankzij solide beleid

De gemeente Lochem kan de komende jaren op een economisch verantwoorde wijze aan de slag. De begroting 2009-2012 die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden, is structureel sluitend. Eind 2012 is een overschot begroot van 3 ton. Vanuit deze solide financiële positie vraagt het college de gemeenteraad het komende jaar geld vrij te maken voor een reeks maatregelen die ten goede komen aan de leefbaarheid. De raad vergadert 10 november over de begroting.

"Dank zij het strakke financiële beleid dat we de afgelopen jaren hebben gevoerd, kunnen we nu oogsten. Lochem voert dus ook in economisch opzicht een duurzaam beleid", zegt wethouder Berend Jan Bussink. De komende jaren voert de gemeente een aantal maatregelen uit ter verbetering van het verkeer en vervoer. Het gaat onder andere om aanpak van gevaarlijke kruispunten en de verkeersveiligheid in woongebieden. Ook verbetert in 2009 de digitale dienstverlening voor de burgers, doordat inwoners en bedrijven meer diensten via internet kunnen afnemen.

Uitvoering van het energiebeleid in het kader van Duurzaam Lochem en uitvoering van maatregelen uit de nota burgerparticipatie staan ook op de rol. Voor de uitvoering van de verschillende beleidsterreinen van Welzijn vraagt het college extra geld. Het gaat bijvoorbeeld om meer geld voor sportstimulering, een coördinator voor cultuureducatie op scholen en om verruiming van het evenementenbudget. De raad beslist hierover in december 2008.

De belangrijkste voornemens op een rij

Voorstellen college voor 2009:

* de OZB slechts corrigeren met de inflatie (+ 2,52%);
* de afvalstoffenheffing voor meerpersoonshuishoudens verlagen naar ¤ 266,40 en voor éénpersoonshuishoudens naar ¤ 199,80 (- 1%);
* het tarief rioolrecht wordt ¤ 250,- (+ 4%);

* de leges verhogen met het inflatiepercentage (2,52%);
* uitvoering beleid op verschillende terreinen van Welzijn;
* verdere ontwikkeling werklandschap van project Etalage naar de Toekomst;
* uitvoering nota mobiliteit;

* uitvoering energiebeleid duurzaam Lochem;

* uitvoering maatregelen uit nota burgerparticipatie;
* het niveau van de gemeentelijke voorzieningen verbeteren;
* voortvarende aanpak digitale dienstverlening;
* uitvoering herinrichting binnenstad.