Technische Universiteit Delft

Zeolieten
door M&C

Promotie van dhr. J. Wang: "Synthesis of Zeolite Composites with Hierarchical Porosity"

20 oktober 2008 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Drs. J. Wang | doctorandus in de scheikunde, Nederland promotors | Prof.dr.ir. M.O. Coppens en prof.dr. A. Schmidt-Ott (TNW)

Synthesis of Zeolite Composites with Hierarchical Porosity Zeolieten worden veel toegepast als katalysatoren in verscheidene industriële processen zoals olieraffinage en in de fijnchemie. De microporositeit van zeoliet-katalysatoren maakt zogenaamde 'shape selectivity' mogelijk, maar hindert ook het transport van grote moleculen. Verder kunnen de poriën na verloop van tijd geblokkeerd worden, bijvoorbeeld door cokevorming. Deze problemen kunnen verminderd worden door materialen toe te passen die over een goed gedefinieerd porienetwerk van verschillende lengteschalen beschikken. In dit proefschrift worden verschillende nieuwe strategieën geïntroduceerd om dit doel te bereiken. Er zijn nieuwe, hiërarchisch gestructureerde zeolietcomposieten gesynthetiseerd waarvan de porositeit beter gecontroleerd kan worden. De 'single template/scaffold' synthesemethode voor het maken van TUD-M en TUD-C heeft de complexiteit van veel synthesemethodes sterk teruggebracht, zonder concessies te doen aan de hydrothermale stabiliteit en de mogelijkheid om de grootte van de mesoporiën aan te passen. Omdat de methodes eenvoudig zijn en het synthesemechanisme duidelijk is, zullen ze relatief eenvoudig in industriële processen geïmplementeerd kunnen worden.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 september 2008