Gemeente Papendrecht

10 oktober 2008

Fietspad langs A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht afgesloten Het fietspad langs rijksweg A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht wordt in de periode van 20 oktober 2008 tot circa maart 2009 afgesloten. Fietsers en bromfietsers (waaronder veel scholieren) moeten rekening houden met een omleidingsroute (via Baanhoek) en extra reistijd. Afgesloten wordt het gedeelte van het Oostpad tussen de Matenasche Scheidkade in Papendrecht en de Parallelweg/Spoorlijn in Sliedrecht. Het (brom)fietsverkeer wordt in beide richtingen opgeleid via: (oostelijke) Parallelweg - Baanhoek - Matena - Tiendweg Oost - Burgemeester Keijzerweg / Westkil. De route is met borden gemarkeerd. De afsluiting van het fietspad houdt verband met de bouw van een geluidscherm langs de A15 ter hoogte van het Land van Matena in Papendrecht. Het geluidscherm komt in het verlengde van het bestaande geluidscherm langs rijksweg A15. Het te bouwen scherm wordt 400 m lang. Na de bouw van het geluidscherm wordt er weer een nieuw fietspad achter het scherm aangelegd.
Samen met de gemeente Sliedrecht en het Waterschap Rivierenland kwam de gemeente Papendrecht - na zorgvuldige afweging van diverse alternatieven - tot de conclusie dat afsluiting van het fietspad de enige reële mogelijkheid was. De scholen waarvan bij de gemeenten Papendrecht en Sliedrecht bekend is dat veel leerlingen van het fietspad gebruik maken, zijn over de omleiding geïnformeerd. Langs de omleidingsroute worden automobilisten met borden geattendeerd op het verhoogde fietsersaanbod. Zij worden dringend verzocht hun rijgedrag daarop aan te passen en snelheid te matigen. Fietsers wordt (wellicht ten overvloede) aangeraden de juiste en werkende fietsverlichting te voeren.

Buurtbemiddeling iets voor jou?
Buurtbemiddeling helpt mensen om hun burenruzies op te lossen. Goed getrainde vrijwilligers, de buurtbemiddelaars, luisteren naar het verhaal van beide partijen. Als beide partijen aangeven bereid te zijn om zelf een oplossing te zoeken, begeleiden de bemiddelaars de gesprekken. Alle inwoners van Papendrecht kunnen gebruik maken van buurtbemiddeling, zonder dat daar voor hen kosten aan verbonden zijn. Buurtbemiddeling is op zoek naar bemiddelaars, die als vrijwilliger een bijdrage willen leveren aan het verminderen of zelfs oplossen van (buren)conflicten.
Alvorens in de praktijk aan de slag te gaan volgt iedere vrijwilliger een goede en gedegen training. Deze training word je vanzelfsprekend kosteloos aangeboden. Wij stellen geen eisen aan bijvoorbeeld opleiding en leeftijd. Wel dien je je te herkennen in een aantal vaardigheden.

Buurtbemiddelaars:
moeten onpartijdig zijn;
goed kunnen luisteren(naar beide partijen);
geduld kunnen opbrengen;
benaderen mensen positief en komen vertrouwenwekkend over; kunnen omgaan met emoties;
kunnen omgaan met vertrouwelijke informatie.
Je staat er niet alleen voor. Belangrijk om te weten, is dat bemiddelaars altijd met zijn tweeën gesprekken voeren en er een professionele coördinator is om je ondersteuning te bieden. Als je interesse of nieuwsgierigheid gewekt is, reageer dan snel: Contactpersoon: Hanneke van den Berg
T: 078-6418267
M: 06-53381605

MADD voor de derde keer in Papendrecht
Zaterdag 1 november is Papendrecht wederom in de ban van MADD (Make A Difference Day). Zo'n 200 vrijwilligers werken samen met tientallen organisaties aan een onvergetelijke dag voor jong en oud, voor mens en dier. Maak kennis met vrijwilligerswerk en doe mee! Zet je vrijwillig in op 1 november 2008!
Een greep uit de activiteiten waarvoor e nthousiaste vrijwilligers worden gezocht:

- wilgen knotten

- catering verzorgen

- knuffeldierenochtend voor mensen met een beperking
- ouderen begeleiden naar muzikale optredens
- taarten bakken, herfststukjes maken of bloemschikken met ouderen en geestelijk gehandicapten

- assisteren bij een bingo voor ouderen

- assisteren bij een activiteit van de Ecokids of de Speurneuzen
- op de koffie of tuinieren bij mensen die daar om verlegen zitten
- meelopen met een EHBO-er van het Rode Kruis Kinderen tussen 8 en 12 jaar kunnen ook deelnemer aan de activiteit van de Ecokids of de Speurneuzen. Wegens groot succes wordt de scootmobieltour herhaald.

Deze week krijgt elk huishouden in Papendrecht een kaart in de bus met een compleet overzicht van alle MADD-activiteiten. Deze kaart kan ook worden gebruikt voor de aanmelding. Kun je niet wachten? Meld je dan nu al telefonisch of per e-mail aan bij:

- Petra ter Meulen van het PAD/Steunpunt Vrijwilligerswerk (dinsdag, woensdag en donderdag, p.termeulen@pad.dwo.nl, telefoon 078-6428135 of


- Liesbeth van der Giessen van de gemeente Papendrecht, l.vdgiessen@papendrecht.nl, telefoon 078-6418911. Actuele informatie over onder meer het programma vind je op www.papendrecht.nl. Daar staat ook een link naar de foto's van MADD 2007.

Werkzaamheden Burgemeester Keijzerweg
De werkzaamheden aan de Burgemeester Keijzerweg gaan maandag 13 oktober (na de ochtendspits) de volgende fase in. Dit betekent dat:
- de situatie aan de zuidzijde van de Burgemeester Keijzerweg tussen Kennedylaan en N3 blijft zoals het nu is

- de zuidzijde tussen Kennedylaan en de rotonde met de Veerweg wordt afgesloten; verkeer wordt nu over de nieuw aangelegde noordbaan tussen kruising Platanenlaan en rotonde Veerweg geleid
- gebruik wordt gemaakt van een wisselbaan schuin over de kruising Kennedylaan/Platanenlaan .
Dit betekent verder dat de Burgemeester Keijzerweg tussen N3 en rotonde Veerweg en omgekeerd toegankelijk is voor verkeer, verkeer uit de Platanenlaan de richting rotonde Veerweg kan gebruiken (was afgesloten) en vanaf de rotonde Veerweg de Kennedylaan op kan (was afgesloten).

Wie gaat er mee naar Charley Toorop?
Zondag 16 november kunnen belangstellende inwoners van Papendrecht met de Vrienden van de Rietgors en de gemeente naar museum Boijmans van Beuningen om de expositie over Charly Toorop te bezoeken. Waarom? Het museum leende een schilderij van de gemeente uit het depot van de collectie Luigies/Rietgors in Papendrecht uit.
In museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam wordt onder de titel `Vooral geen principes! Charly Toorop' een retrospectief van het werk van Toorop geëxposeerd. Papendrecht levert hieraan een bijdrage door schilderij `Jazz in Boerenherberg' uit 1927 (uit de collectie van het voormalig museum De Rietgors) in bruikleen te geven aan museum Boijmans van Beuningen. De gemeente stelt inwoners in de gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken en betaalt de entree voor de eerste twintig deelnemers die zich voor 31 oktober 17.00 uur aanmelden met een mail aan d.docter@papendrecht.nl Deelnemers worden vervolgens zondag 16 november om 11.00 uur (liefst op de fiets) verwacht bij de halte van de fastferry aan het Westeind.

Senioren in beweging: actief ontspannen
Woensdag 29 oktober van 11.00 tot 12.00 uur vindt de eerste van vier bijenkomsten van de cursus 'Actief ontspannen' plaats, de laatste is op 19 november. De lessen - mogelijk gemaakt door de Stichting Welzijn Ouderen Papendrecht en de gemeente Papendrecht - beginnen met een warming up op muziek, gevolgd door oefeningen voor o.a. balans en kracht. Het tweede deel van de les staat in het teken van ontspannen m.b.v. Tai Chi, Yoga en Pilates. Geëindigd wordt met medi tatie en een kopje koffie of thee. De kosten bedragen 15,00 euro met en 17,50 euro zonder SWOPpas (inclusief kopje koffie/thee). Voor inlichtingen of inschrijven van deze cursus kunt u tot uiterlijk 15 oktober terecht bij Stichting Welzijn Ouderen (Dienstencentrum), Gerbrandystraat 31 te Papendrecht, t. 078-6154741.

Den Arend strijkt neer in gemeentehuis
In de hal van het gemeentehuis van Papendrecht is een tentoonstelling van Lucien den Arend te zien. De Vereniging Vrienden van het (voormalige) museum de Rietgors richtte de presentatie in. In het depot van het museum (nu niet meer toegankelijk voor het publiek) wisten de Vrienden kunstwerken van Den Arend te liggen. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw verwierven de kunstliefhebber Luigies en later conservator van het museum Mouthaan de eerste sculpturen van zijn hand. De zoektocht van de kunstenaar naar geometrische vormen en mogelijkheden was toen al zichtbaar. De groei van klein naar groot, zowel van kunstenaar als van kunstwerken, weten de Vrienden elegant in beeld te brengen. Ook op een buitenlocatie in Papendrecht is werk van Den Arend te zien sinds half september langs het Aviolandapad zijn kunstwerk werd onthuld. Plaatsing van dit werk (dat eerder in Zwijndrecht was te vinden) is bedoeld om het Beeldenpark Drechtoevers ook op het Papendrechtse deel van de oevers te stimuleren. Zie ook www.denarend.com
____________